Rockende Ontlading Bij Showcase RAAC

1 juli 2021
Rockende Ontlading Bij Showcase RAAC
Categorie: Factorium, Muziekmakers

Na bijna een halfjaar thuisopnames en lessen in tweedimensionale klaslokalen, mochten de RAAC-ers (Rockacademie Auditie Coaching) op zondag 20 juni ein-de-lijk samen het podium op in de Factorium theaterzaal. De showcase was één grote, rockende ontlading.

Op de vraag of er wat zachter gedrumd kon worden, was het antwoord heel duidelijk: “Nee.” Alle opgekropte energie en enthousiasme moest eruit. Factorium kan zich in figuurlijke zin een openluchttheater noemen, want het dak knalde eraf. De studenten vormden voor elke song een andere band waar ook de docenten bij aanschoven. Het ultieme RAAC-recept: leren terwijl je speelt. Het plezier bij zowel de studenten als docenten was voelbaar aanwezig en ondanks dat de showcase enkel – corona-style – online te zien zal zijn, zal de positieve energie en passie van de beeldschermen thuis af gaan spatten.

Online
De RAAC-ers hadden maar een paar live-lessen voor de opnames van de showcase en de rest gebeurde allemaal, jawel, online. Isatu Sesay (gitarist): “Het is heel leerzaam, maar toch mis je ook wel een hoop. Dat is misschien ook omdat je nog niet heel erg op elkaar ingespeeld bent denk ik.” Door de studenten werd er ook veel gesproken over het opnemen vanuit huis. Sommigen hadden daar al ervaring mee en voor anderen was het nog onbekend terrein. Noa Jansen (vocalist): “Ik moest het nog helemaal ondervinden, maar Damian heeft me daarmee geholpen en leraren staan daar ook voor open. Als je vraagt of ze je kunnen helpen, zeggen ze nooit ‘Nee’ of ‘Daar heb ik geen tijd voor’. Er wordt altijd tijd voor gemaakt.” Dat werd beaamd door medestudent Damian Kunath (drummer): “Docenten waren altijd enthousiast en als je ergens mee zat, of het nou met muziek of iets persoonlijks was, dan hielpen ze je altijd. Dus dat is echt top.”

De showcase was de afsluiting van het jaar voor de studenten. Sommigen vliegen over naar de Rockacademie, sommigen naar de Herman Brood Academie. Sommigen gaan voor nog een extra jaar RAAC en sommigen gaan Japanstudies doen. Maar stoppen met muziek? Never. Sam ten Thije (gitarist) : “Ik ga daar bands in en ga gewoon lekker door met muziek maken.”

Positieve vibes
Natuurlijk zien ze elkaar liever live, maar op de vraag hoe de studenten het ‘cyberjaar’ ervaren hebben, kwamen enkel positieve geluiden. Damian: “Geweldig. Was echt het beste jaar ooit. Het is allemaal heel goed opgelost. Het was natuurlijk wel een beetje irritant online, maar daar is niks aan te doen.” Noa voegde daaraan toe: “Ja het was echt heel leuk en ook het contact met de docenten was heel chill, maar ook onderling. Iedereen is gewoon heel open tegen elkaar en iedereen wil altijd helpen. Je merkt dat er wel groepjes zijn ontstaan, maar dat is ook wel gewoon leuk.” Voor Jelle Beumer (bassist), was de RAAC een fijne toevoeging op zijn MBO muziekstudie: “Op school had ik een examenjaar. Daardoor had ik daar vrij weinig muziektheorieles. Omdat ik dit jaar ging auditeren bij HBO scholen was het fijn dat ik elke zaterdag daar nog veel over leerde bij de RAAC.”

Afscheid
De feestelijke middag was voor songwriting docent Thomas Pieters een beetje een verkapt afscheid. Na vijf mooie jaren gaat hij de RAAC verlaten. De toekomst ligt voor hem nog helemaal open. Thomas Pieters: “Dat is heel spannend. Ik ben vijf jaar geleden door Joosje gevraagd hier voor de RAAC en dat was heel gaaf. Toen zat ikzelf nog op de Rockacademie in het vierde jaar. Ik studeerde songwriting. Ik hoorde dat er een vacature was en Joosje vroeg mij ervoor en ik zei meteen: “Jaaaa, ja! Ik wil dit supergraag!” Omdat ik nog op de Rockacademie zat, mocht het eigenlijk niet, maar ik wilde zo graag dat ik er bij wijze van spreken nog geld had bijgelegd. De RAAC verlaten was dus wel een extra moeilijke beslissing. Ik ga mijn collega’s ontzettend missen. Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Tijd voor nieuwe avonturen.” Een bijzondere showcase voor velen dus. Thomas staat zijn geliefde docentenplekje af aan Rockacademie alumnus en songwriter Oliver Pesch.

De datum van de uitzending van de showcase volgt binnenkort, dus stay tuned! Wil jij jouw skills naar een nieuw level tillen en/of volgend jaar auditeren voor de Rockacademie of een andere toffe muziekopleiding? Schrijf je dan nu in voor de audities op 11 & 18 september!

Tekst: Naomi Bimbergen
Foto: Cloakture Photography

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief