Gezelligheid bij Meet & Greet Pruttelcafé

14 juli 2021
Gezelligheid bij Meet & Greet Pruttelcafé
Categorie: Factorium, Specialfactory

De koffie pruttelt dinsdagochtend 6 juli bij de tweede Meet & Greet Pruttelcafé sessie. Alles is in stijl: een gezellig, gebloemd tafelkleedje, een stolp met koekjes, een zachtgroene, gebloemde koffiekan en een groen koffieapparaat. Langzaam druppelen de senioren binnen. Iedereen wordt vrolijk begroet en mensen maken aan de koffietafel kennis met elkaar.

Vanaf het nieuwe seizoen zijn ze elke dinsdagochtend in Factorium te vinden: Meet & Greet. Het vrolijke, goedlachse, gekleurde duo dat senioren verbindt d.m.v. muziek, theater, poëzie en beweging. Het duurt dan ook niet lang voor iedereen aan tafel met elkaar aan de babbel is. Zoals de koffie pruttelt, zo pruttelen de woorden. En dan is het tijd voor de introductie van ‘het kuukske van de week’. Deze is er niet alleen om op te eten, maar is ook direct het thema van de workshop. Deze week: de krakeling!

Na de koffie verplaatst het gezelschap zich naar de ‘speelplaats’. Daar wordt gevraagd naar de betekenis van het kuukse. Een mevrouw grapt: “De krakelingen groep”. Er wordt hard gelachen. De dames van Meet & Greet doelen echter op de vorm. “Daar sta ik nooit bij stil. Gewoon een lekker koekje.”, merkt een mevrouw op. En zo is het maar net. Of toch niet?

De groep begint met het ‘kraken’ van de gewrichten. Er wordt uitleg gegeven over souplesse en waarom het goed voor je is. Greet (Myrthe Blankers): “Ja we zitten hier niet alleen maar voor de lol. Het heeft ook nog nut!” Een lekker deuntje walst door de ruimte en iedereen doet de laagdrempelige bewegingen na vanaf de stoel die Meet (Meta de Zeeuw) voordoet. “Even de knieën voelen.”, zegt Meet. “Ik wis nie da’k knieën had.”, antwoordt een mevrouw en de groep barst wederom weer in lachen uit. Meet & Greet gaan alle gewrichten af en doen zo een fijne, soepele, warming-up. Het krakelingetje blijft terug komen in de uitleg, wat fijn en herkenbaar is.

Er volgt een bingo om elkaar beter te leren kennen. De dames gaan bij iedereen langs en bespreken de bingokaart waar dingen op staan zoals: ‘heeft een bruine stoel’ en ‘is ooit in Duitsland geweest’. Iedereen bespreekt de thema’s met elkaar en komt er op die manier achter dat ze al wat dingen met elkaar gemeen hebben. Vooral de bruine stoel is een absolute liefhebber.

Na de bingo vraagt Myrthe of iedereen kan staan en één mevrouw springt direct overeind. De energie zit er lekker in. Maar wie lekker wil blijven zitten, kan het spel ook gewoon zittend meedoen. Het is tijd voor een namenspel. Een geheugenspelletje waarin mensen elkaars namen kunnen gaan onthouden met de toevoeging van een beweging. De hersens worden flink gekraakt bij het ophalen van de namen; daar heb je de krakeling weer! Wederom wordt er weer een fijn liedje opgezet om in de sfeer te komen. Meet & Greet denken mee met de deelnemers om zo de namencirkel rond te maken. Wanneer de muziek een afslag maakt naar ouderwetse rock ’n roll, wordt het tijd voor een spontaan, vrij dansje en een twist (vanaf de stoel). Sommigen komen even staan en gooien de heupen los. Er wordt genoten van de muziek en hier en daar zachtjes wat meegezongen. Het plezier spat ervan af.

De volgende activiteit draait rondom een gedichtje genaamd ‘Zullen we een bos beginnen’?’. Het gedicht wordt voorgelezen waarna iedereen in tweetallen bespreekt waar het gedichtje voor hen over gaat. “Ik zou geen bos beginnen. Het duurt heel lang voordat daar eens 100 bomen staan. Ik begin d’r nie aan.”, zegt een meneer stellig. Anderen gaan meer in op de figuurlijke betekenis: “Het is meer een ontmoeting. Een relatie. En dat duurt ook lang om goed te laten bloeien.”, antwoordt een mevrouw. Sommige deelnemers zijn spraakzaam, bijzonder ad rem en anderen wat meer terughoudend, maar Meet & Greet verbinden en geven de afwachtende deelnemers een stem en daarmee een gevoel er óók te mogen zijn.

Dan is het eind van de workshop alweer daar. Iedereen raakt niet uitgepraat met elkaar. Het gaat vanzelf. Iedereen voelt zich thuis. Geen ‘ons-kent-ons’ ding, maar een plek voor iedereen. Missie geslaagd. De dames keren terug naar de koffietafel voor wie nog even wil kletsen. Deelnemers schuiven maar wat graag aan voor nog een praatje. Is het alweer dinsdag?

Tekst: Naomi Bimbergen
Foto: Jostijn Ligtvoet

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief