Myrthe Blankers

19 november 2021
Myrthe Blankers
Categorie: Factorium, Specialfactory

Myrthe Blankers studeerde in 2006 af als theaterdocent aan Artez Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Al op voorhand had Myrthe een fascinatie voor speciale doelgroepen, in het bijzonder mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens de opleiding kon zij deze fascinatie verder verdiepen.

Dat ieder mens zijn eigen verhaal en zijn eigen manier van communiceren heeft, inspireerde haar al op jonge leeftijd. Wanneer ze met Theatergroep LeBelle uit Amsterdam kennismaakt wordt dit heel duidelijk. Bij dit gezelschap speelde een oudere man mee die alleen communiceerde door gebruik te maken van vijf cijfers en een paar woorden: ‘1, 2, 5, 5, 4, 3, 2, 1 sterk!’  Ook het woord ‘ja’ zat in zijn vocabulaire. Tijdens een voorstelling communiceerde hij verbaal ook alleen met deze cijfers en woorden. Non-verbaal speelde er zich altijd een verhaal af. Een zachte ‘2’ kon een liefkozing zijn en een harde ‘4’ kon bedreigend klinken. Waarom maakte hij alleen gebruik van deze zeven ‘woorden’? Het bleek dat deze speler een hersenbeschadiging had opgelopen na een val tijdens zijn werkzaamheden op een schip. Hij is in 5 tellen naar beneden gevallen.

Na deze kennismaking wist Myrthe het zeker: met deze doelgroep zou ze gaan werken! Om iedere speler in staat te stellen om op een eigen unieke manier en in een eigen taal theater te maken. Na haar afstuderen heeft ze een lange periode als regisseur en docent met jong en oud theater gemaakt. Binnen het speciaal en primair onderwijs, op ISK-scholen en bij diverse culturele centra.

Bij de toenmalige ‘Muze’ startte ze in 2006 met ‘Rosa’, theater jongeren met een verstandelijk beperking. Myrthe werkt nog steeds met deze groep, maar wel onder een andere naam: 'Andere koek’. Naast mensen met een verstandelijke beperking zitten er ook leerlingen van de opleiding ROC Artiest in deze groep.

Naast het geven van theaterlessen aan diverse mensen op verschillende plekken heeft Myrthe ook de stap gemaakt naar projectleider van Specialfactory bij Factorium. Specialfactory ontwikkelt speciale projecten in een maatschappelijke context. Deze projecten hebben altijd diverse belangen. Niet alleen een podium bieden aan talent, de sociale meerwaarde is net zo belangrijk binnen deze projecten. Zo vinden er diverse workshops in verzorgingshuizen plaats waarbij we de mensen kunst laten beleven. Kippenvel, ontspanning of een leertraject. Allemaal ingrediënten om de dag waardevol te laten zijn.

Graag ziet ze het aanbod van Factorium uitbreiden. Dat het duidelijk wordt voor heel Tilburg en omstreken dat iedereen plezier kan hebben in dans, theater en muziek maken en dat dit altijd energie oplevert.

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief