THROWBACK: Online lessen. Hoe gaat dat nou?

26 mei 2021
THROWBACK: Online lessen. Hoe gaat dat nou?
Categorie: Dansmakers, Factorium, MusicAllFactory

Muziek maken, dansen en acteren zijn actieve activiteiten die veel ruimte opeisen. Het is niet voor niets dat we bij Factorium prachtige, grote studio’s hebben ingericht voor deze lessen, maar wat nou als er een pandemie uitbreekt en je de lokalen niet meer in mag? Juist! Dan gaan we online verder. Hoe dat er precies aan toegaat, zochten wij voor je uit.

Balletlessen
“Gelukkig mag ik alweer een tijdje mijn online balletlessen geven vanuit de dansstudio van Factorium in plaats vanuit de woonkamer.”, zegt balletdocent Monique Sanders. Wij kunnen ons maar al te goed voorstellen dat met al die développé’s, arabesques en pirouetjes er vast wel een vaasje om is gegaan hier en daar. Maar naast het gebrek aan ruimte, miste Monique vooral haar leerlingen, de ballet barre, de spiegels en de live piano begeleiding door de vaste pianistes.
Omdat haar leerlingen nog wel vanuit de gang, slaap-, bad- of woonkamer meedansen, heeft Monique de lessen aangepast: “Ik doe alles voor en grotendeels ook mee en volgens mij werkt het alles bij elkaar redelijk tot goed, met enkele uitzondering daargelaten van o.a. technische problemen. De meeste cursisten doen iedere week mee en daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee!”

“Voor de toekomst hoop ik oprecht alleen nog maar live les te kunnen geven en samen het plezier beleven van dansen met elkaar in een fijne dansstudio!”

Het is niet ideaal zegt Monique: “Je mist het live contact en de interactie met elkaar.” Het online lesgeven vergt daarnaast meer dan het live lesgeven, volgens Monique. Als docent moet ze bijna alles meedoen en dat dan drie of vier lessen achter elkaar terwijl ze continue naar het scherm aan het kijken en roepen is. Maar ondanks de beperkingen, is Monique blij en dankbaar dat ze het nu op deze manier kan doen.

Voor herhaling vatbaar is het niet volgens Monique: “Voor de toekomst hoop ik oprecht alleen nog maar live les te kunnen geven en samen het plezier beleven van dansen met elkaar in een fijne dansstudio!” Wij cultuurmakers zijn innovatief en oplossingsgericht en zien in elke tegenslag een les en uitdaging. Zo ook Monique: “Wat ik o.a. heb geleerd is hoe ik een online les ondanks alles toch goed vorm kan geven.” Die les steekt ze dan toch maar weer in de pocket!

MusicAllFactory
Docente Geertje Hochstenbach motiveert de MusicAllFactory Jongeren elke zaterdag om alles uit zichzelf te halen. Dat valt nog niet mee zegt ze: “Om iemand inhoudelijk te zien en te tillen naar een hoger niveau door een scherm is zwaar.” Maar ondanks de vele tegenslagen en uren achter het scherm ontwikkelen de jongeren zich gelukkig goed. En dat is mede te danken aan hun doorzettingsvermogen en wilskracht. “Ze vinden het wel zwaar en moeilijk, zo alles achter een scherm. Het werkt verstikkend, maar dat vuurtje is gewoon nooit gedoofd.”

“De camera is publiek geworden.”

Zoals Monique heeft ook Geertje haar weg in het online lesgeven gevonden. Bij de MAF hebben ze de leslokalen online nagebootst waar de studenten dan tussen kunnen switchen. Dit doen zij door middel van vaste linkjes. Elk linkje staat voor een lokaal en in dat lokaal wacht dan, net als in real live, de docent op hen. Daarnaast proberen zij het scherm zoveel mogelijk te negeren. “De camera is publiek geworden.” Ook proberen ze de negativiteit zoveel mogelijk los te laten, zodat ze de energie vast kunnen houden.

Om de jongeren meer met elkaar te verbinden, besloten ze een speciaal instagram account aan te maken waar zij hun repetitieprocessen en voortgangen met elkaar kunnen delen. “We zijn ook ander platforms gaan zoeken om mensen op te zoeken. Voor de jongeren is dat instagram.” Hier liken ze dan elke post van elkaar zodat ze elkaar kunnen steunen en motiveren.

De MAF is druk bezig met hun eindproductie en houdt de spirit erin tot het bittere einde: “En als het dan niet lukt, huilen we dan wel, maar niet nu al.”  Normaal gesproken maken zij op maat gemaakte bewerkingen van bekende voorstellingen, maar dit jaar gooiden ze het roer om en  maken ze samen met de talenten een voorstelling die gebaseerd is op hen ervaringen rondom het afgelopen jaar. Meer daarover lees je hier

Tekst: Naomi Bimbergen
Foto: Cloakture Photography

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief