Andere Koek Op Het Witte Doek

23 juni 2021
Andere Koek Op Het Witte Doek
Categorie: Factorium, Specialfactory

Ze waren zo hard aan het werken aan hun nieuwe voorstelling, maar wederom mochten ook de spelers van ‘Andere Koek’ niet samen het podium op vanwege COVID-19. Docent Myrthe Blankers bedacht daarom een filmconcept waarin de acteurs toch nog even hun rollen konden presenteren. De films werden afgelopen donderdag 17 juni groots geprojecteerd op het witte doek in het Factorium Theater. De filmacteurs zaten op de eerste rij om hun kunstwerken te aanschouwen.

Dwars over het podium is de rode lopen uitgerold. Paparazzi staat klaar. Vol enthousiasme en trots kondigt docent Myrthe Blankers de spelers aan die één voor één vanuit de coulissen verschijnen en als ware filmsterren hun applaus in ontvangst nemen. Als allen eenmaal zitten, vertelt Blankers over de afgelopen jaren, de online lessen en de eerste film die we zo gaan bekijken. Maar eerst komt er een tromgeroffel voor de onthulling van de filmposter. De zogeheten ‘regelboys’ hadden hard aan de poster gewerkt en moesten het twee jaar geheimhouden. Zij ontvingen dan ook een extra hard applaus. Hierna was het dan toch echt tijd voor de eerste film: ‘Pluk dan zelf een roos’.

Pluk dan zelf een roos
De film gaat over twee tegenpolen. Aan de ene kant de rustige Lin die niet goed tegen harde geluiden kan of wanneer er voelbare agressie is in de groep. Aan de andere kant de tegendraadse, agressieve Cis die soms gewoon even zijn energie en baldadigheid kwijt moet. De spelers hebben veel plezier met elkaar, zowel op het doek als in de zaal. Er wordt gejuicht als ze zichzelf in beeld zien en het geluid van gegiechel en soms heerlijke schaterlachen vullen de zaal en zorgen voor een extra leuke sfeer. Ook de stagiaires Anne, Robin en Lysanne spelen mee in de film en begeleiden zo het geheel.

Orpheus en de portretten
Na wederom een hard applaus, is het tijd voor de volgende film: ‘Orpheus en de portretten’. In de film gaan de spelers afzonderlijk van elkaar op zoek naar Orpheus. (Snelle cursus Griekse Mythologie: Orpheus’ vriendinnetje Eurydice wordt door een slang naar de onderwereld gelokt. Oeps, ze zit vast. Orpheus gaat haar redden, maar mag in zijn zoektocht niet omkijken. Doet hij dit wel, dan zit Eurydice voor altijd vast in de onderwereld.) Blankers vertelt over de keuze van dit stuk: “Het leek me passend voor deze tijd; je moet je impulsen tegenhouden.”

In elke losse film worden de spelers geïnterviewd door één van de stagiaires waarna ze dan een korte scène uit het stuk in hun rol mogen spelen. We ontmoeten eerst Eurydice die zich zorgen maakt om haar geliefde, het liefste wil dat hij een nieuwe lover zoekt en het drama van de tragedie even een korte halt toeroept met de tekst: “Wat zal ik zeggen… Nog meer vissen in de zee.”

Later ontmoeten we de sissende slang die Orpheus’ lief naar het land van de doden lokt, de vrolijke, dansante trouwambtenaar, de magische, duistere knecht van Hades, de rappende dodenqueen Hades en als laatste natuurlijk de bezorgde, zingende Orpheus.

Vriendengroep
De stagiaires nemen soms de rol van tegenspeler aan in de scènes en ook Blankers speelt vanachter de camera mee. In de interviews wordt duidelijk wat voor een vriendengroep Andere Koek eigenlijk is. Ze vertellen over de gezellige online lessen en de spelletjes die ze met elkaar spelen. Isabeau: “Ik ben super gelukkig op toneel” Er heerst veel vertrouwen onderling en de spelers durven helemaal vrij en zichzelf te zijn bij elkaar. Blankers vertelt over hoe de spelers ondanks alles toch allemaal gegroeid zijn als acteurs het afgelopen jaar. Dit was een prachtige afsluiting van eigenlijk niet één, maar twee bijzondere jaren.

De filmsterren buigen op het podium en nemen hun applaus in ontvangst. Dat bevalt Ruben wel: “Ik zou hier iets mee moeten gaan doen!”

Tekst: Naomi Bimbergen 
Foto: Ankie Wolff

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief