Vera Keijsers

31 maart 2022
Vera Keijsers
Foto: Isabeau Bosscher
Categorie: Factorium, MusicAllFactory

Vera Keijsers is muzikant, docent en dirigent. In 2012, toen ze zeventien jaar oud was, volgde ze de MAF. "Er ging een wereld voor me open."

Vera heeft altijd al gezongen. "Al van jongs af aan zat ik in een kinderkoortje." Op haar zevende begon ze met pianoles, waar ze tien jaar mee door is gegaan. Maar ze hield niet alleen van muziek; ook in dansen had ze veel plezier. "Dat begon bij K3-dansjes leren op de dansschool en werd uiteindelijk streetdance, hiphop, modern en ballet." Op de middelbare school deed ze mee aan de jaarlijkse schoolmusical, wat haar ogen geopend heeft. "Toen kwam het voor mij allemaal bij elkaar. Ik kwam in aanraking met acteren en dat vond ik fantastisch. Sinds dat moment, ik was toen 12 of 13 jaar, begon mijn liefde voor musical te groeien."

Ze heeft altijd gedroomd van een muzikale carrière, maar wat dan precies? "Dat veranderde steeds. Het begon bij K3-zangeres en ging van musicalster naar muziekdocent, zangeres en koor- of orkestdirigent. Ik heb veel dromen en ben benieuwd wat mijn pad me brengt."

De MAF

Op de MAF ging er een wereld voor Vera open. "Ineens ontmoette ik een grote groep jongeren van mijn leeftijd met wie ik mijn passie voor muziek en musical kon delen. Ik was overdonderd door het talent." In haar geboorteplaats Deurne hoorde ze al snel bij de betere zangeressen van haar leeftijd, maar op de MAF was dit talent 'normaal'. "Ik kwam erachter dat ik me niet altijd kon meten aan wat er allemaal van je gevraagd wordt in het vak. Zangtechnisch kon ik bijvoorbeeld niet goed mee. Dat was confronterend." Soms werd Vera daar onzeker van, maar achteraf is het voor haar een eyeopener geweest die ze niet had willen missen.

"Tegelijkertijd merkte ik dat ik kwaliteiten had waarin ik juist uitblonk ten opzichte van anderen." Denk hierbij aan haar solfègeskills of dat ze, doordat ze piano speelde, in de lessen veel zangers en zangeressen kon begeleiden op de piano. "Ik was veel meer gericht op het samen muziek maken en vond het heel leuk om anderen te ondersteunen en te helpen."

Docent Muziek

Vera kreeg privé zangles van Sofie Dirkx, die haar hielp beseffen dat het musicalvak uitvoerend gezien niet zo goed bij haar past, maar dat ze op een andere manier haar talenten in kon zetten. "Zo ben ik bij de studie Docent Muziek terechtgekomen. Toen ik die open dag bezocht, was ik verkocht." Het voelde voor haar niet als een tweede keus, maar als een verandering van haar pad door nieuwe inzichten. "Dit heb ik echt aan Sofie te danken. Zij liet me zien dat ik bij mijn eigen talenten kon blijven en de musical-eigenschappen niet bij mezelf hoefde te forceren. Ik mocht gewoon mezelf blijven."

Sinds 2019 volgt Vera de Master of Music op de FHK. Daar studeert ze Directie richting pop & jazz. "Dus het dirigeren van een koor of orkest in het lichte genre. Ik ben nu steeds meer musicalrepertoire aan het studeren." Zo bekijkt ze de muziek van een directie-kant en zoekt ze als dirigent de verbinding tussen de spelers op het toneel en de spelers van het orkest. "Het zou mijn ultieme droom zijn om bij een professionele productie de muzikaal leider/dirigent te mogen zijn, want ik vind de combinatie van muziek met de andere disciplines in musical nog steeds magisch."

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief