Jorgen Veninga

12 oktober 2021
Jorgen Veninga
Categorie: Factorium, Musicalfactory

In de MusicAllFactory (MAF) vond hij een warm bad waarin hij zijn talenten optimaal kon ontwikkelen. Jorgen Veninga is dankbaar dat docent en regisseur André van Hest hem wees op de MAF, want dat is zijn springplank geworden naar het vak en waardoor hij zijn talent serieus is gaan nemen.

Jorgen begon relatief laat met zingen. Hij danste en zong wel veel thuis maar dacht niet dat hij per se talentvol was. Uiteindelijk werd hij door zijn klasgenoten opgegeven voor een talentenjacht op zijn middelbare school. Tot zijn verbazing won hij die talentenjacht. Toen deed hij auditie voor de musical in school en kwam hij via via bij de talentgroep van Fanwork terecht. Daar heeft hij altijd hoofdrollen gespeeld in landelijke amateur producties voor jongeren en werd hij doorverwezen naar de MAF.

Er is één specifiek moment waarop hij wist dat hij het musicalvak echt serieus wilde nemen: “Ik deed de productie Fame op mijn middelbare school. Terwijl het podium leeg was, moest ik opkomen in zo'n toga die je draagt wanneer je geslaagd bent, zoals bijvoorbeeld in Engeland en Amerika. In Nederland kennen we dit niet. Ik, als best mollig jongetje toen nog, moest dus voordat het publiek überhaupt deze outfit had gezien, in deze outfit een speech geven over dat mijn beste vriendin was overleden aan een drugsoverdosis. Ik liep op en iemand uit het publiek fluite, als zo'n lokroep. Ik werd boos intern maar zette het om naar vastberadenheid. Uiteindelijk voelde ik dat ik de controle kreeg over het publiek tijdens mijn monoloog. Dat voelde zó goed, ik werd erdoor gegrepen en snakte naar meer!”

De MAF is voor Jorgen altijd een fijne, veilige plek geweest. De docenten waren vriendelijk maar ook heel stimulerend om thuis te blijven studeren. Hij wilde het ook heel serieus nemen omdat hij er zijn beroep van wilde maken. Hij merkte dat iedereen uit zijn klas heel erg ambitieus was en de docenten supergoed. Uiteindelijk vond hij het ook fijn dat zijn medestudenten ook iets anders hadden gestudeerd dan alleen musical. Want iedereen had die passie en zat in hetzelfde schuitje m.b.t. ga ik het vak in of niet? Ga ik het proberen, of niet? Drive, ambitie maar ook een andere carrière. Voor hem  versterkte deze beide richtingen elkaar.

Tijdens zijn tijd aan de MAF heeft Jorgen zijn fundering gelegd in het musicalvak. Maar hij deed er ook vertrouwen op. Ook zijn eigen initiatief en het maken van eigen stukken werd gestimuleerd. Hier heeft hij later nog veel profijt van gehad in zijn verdere opleiding aan Mountview Academy of Theatre Arts in Londen. 

De passie voor theater zal nooit bij hem verdwijnen. Na de MAF heeft hij drie jaar in Londen gewoond en gestudeerd. Uiteindelijk zelfs als zanger op een cruise schip gewerkt. Maar, door de coronatijd heeft hij ingezien dat hij ook behoefte heeft aan stabiliteit, aan een lekkere woning, dichtbij zijn familie wonen. Daarom is hij teruggekomen naar Nederland en heeft hij een creatieve baan gevonden als manager van een ondernemersplatform. Komt de tweede studie toch nog goed van pas! Daarnaast was hij regisseur bij de opnames van een videoreeks die ze opnamen en is hij contactpersoon. Ook doet hij nog voice-over werk en zit er wellicht een presentatieklus in binnenkort. 

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief