John Groeneveld

29 juni 2020
John Groeneveld
Categorie: Classicfactory, Factorium

John Groeneveld werd geboren op 18 november 1957 in Los Angeles. Zijn ouders, beiden Rotterdammers, emigreerden onafhankelijk van elkaar naar de VS in 1953 en leerden elkaar daar kennen. Zijn muziekstudie begon als klarinettist op 9-jarige leeftijd, hoewel de fagot zijn voorkeur had. In 1972 keerde het gezin terug naar Nederland (Venray), alwaar hij bij de plaatselijke harmonie ‘Euterpe’ kwam. Toen hij 17 was kwam de omschakeling naar de hobo: hij voelde zich onweerstaanbaar aangetrokken tot het prachtige geluid, studeerde heel hard en maakte van zijn hobby zijn beroep.

Hij studeerde aan het Maastrichts Conservatorium bij Jan Spronk (Kon. Concertgebouworkest), Peter Steijvers (Limburgs Symfonie Orkest) en Hans Roerade (Residentie Orkest). Daar behaalde hij zijn onderwijsakte en diploma Uitvoerend Musicus voor hobo met aantekeningen voor oboe d’amore, engelse hoorn en kamermuziek.

In de jaren daarna is hij voornamelijk werkzaam als free-lance hoboïst waarbij hij o.a. veelvuldig optrad in voorstellingen met Herman van Veen (Alfred Jodocus Kwak) en 188 voorstellingen van de musical ‘Les Misérables’ in Carré en Scheveningen speelde. Hij maakte tevens veel radio opnamen en gaf talloze recitals met pianistes Mirjam Verheggen en Gera de Best. Hij was mede oprichter van het Aquarius Ensemble o.l.v. Lucas Vis dat gedurende 10 jaar succesvolle concerten van 20e -eeuwse muziek gaf.

John maakte jarenlang concertreizen naar Frankrijk en Duitsland. Als solist speelde hij onder meer hoboconcerten van Vivaldi, Cimarosa, Marcello, Mozart, Bach, Donizetti, Fisher-Tull en Martinu. Zijn grootste passie is kamermuziek spelen en lesgeven.

Als docent is hij momenteel werkzaam bij diverse muziekscholen, onder andere Factorium. Als docent methodiek hobo is hij ook verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Sinds 2012 is hij coördinator van de Young Musicians Academy aan datzelfde instituut. Hij was leider van de door hem in 2005 opgerichte dubbelrietensemble Aulos Consort. Met veel plezier speelde hij ruim 25 jaar hobo en Engelse hoorn in de Kon. Harmonie Concordia van 1839 uit Hilvarenbeek, uitkomend in de eerste divisie. Hij is tevens eerste hoboïst bij Koninklijke Harmonie Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand, Orkest Zuid, Concerto Brabant en incidenteel bij Symfonie Orkest Eindhoven.

“Ik heb een mooi evenwicht gevonden tussen het lesgeven en het spelen bij diverse gezelschappen. Ik geef inmiddels meer dan 40 jaar les. Je moet goed studeren om op niveau te blijven. Zodoende kan ik ervaringen aan mijn leerlingen overbrengen. Ik geniet elke week weer van het lesgeven aan met name jonge mensen: en dat houdt je ook weer jong!”

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief