Carla Lagarde - de Waal

20 oktober 2021
Carla Lagarde - de Waal
Categorie: Factorium, Musicalfactory

Het is alweer even geleden, maar tussen 1996 en 2002 volgde Carla Lagarde - de Waal lessen bij zowel de MusicAllFactory (MAF) Jongeren en vervolgens de Volwassenen. Inmiddels is ze directeur van de Academie voor Muziekeducatie aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten waar ze het genoegen heeft om de huidige generatie ‘muzikale talenten’ op te leiden voor het werkveld om anderen muzikaal te inspireren.

Als jong meisje kwam Carla drie á vier keer per week op de Muziekschool van Weert. Daar volgde ze allerlei lessen: zangles, pianoles, koor, bandjes etc. Het was een heel logisch gevolg dat ze meer uitdaging zocht en een meer ‘professionele’ omgeving zocht waarin ze zich wilde ontwikkelen.

Toen der tijd lagen er nog brochures op de muziekschool en daar lag een brochure van de MAF tussen. Die brochure sprak haar direct aan en zodoende schreef zij zich in voor de audities van de MAF Jongeren. Iedere zaterdag ging ze dus als 13-jarig meisje met de trein en bus van Weert naar Tilburg om lessen te volgen op de toen nog Tilburgse Dans en Muziekschool aan de Goirkestraat te Tilburg.

De MAF is voor Carla altijd een enorm veilige plek geweest: “Ik kon daar helemaal mezelf zijn en genoot enorm van het samenzijn met ‘soortgenoten’. Naast het feit dat we heel hard werkten, was het ook waanzinnig gezellig en hadden we de grootste lol. De docenten waren enorm betrokken en deden er alles aan om jou als ‘artiest’ te leren kennen en verder te ontwikkelen. Er was ruimte voor ieders eigenheid en de verschillen tussen elkaar werden toegejuicht.”

De MAF was de plek waar ze helemaal zichzelf kon zijn en er ook ruimte was voor al haar onzekerheden als jong meisje. Op jonge leeftijd heeft ze al mogen ervaren wat de waarde is van een netwerk opbouwen met gelijkgestemden en daar heeft ze tot op heden nog steeds plezier van. Ook gaf het haar de mogelijkheid om te ontdekken wat ze echt wilde. Waar ze goed in was en waar haar ontwikkelingskansen lagen. De opleiding opende deuren voor haar waar ze doorheen stroomde naar het conservatorium. Hierdoor voelde deze overgang heel natuurlijk en veilig voor haar. Carla: “In mijn werkzaamheden die volgden na mijn conservatorium opleiding heb ik enorm veel profijt gehad van het feit dat ik vanaf jonge leeftijd ervaring op heb gedaan met ‘performen’, mijn verhaal vertellen op een podium en samenwerken met anderen.”

Wat Carla het meeste bij is gebleven is de masterclass van Willem Nijholt bij de MAF volwassenen, de pauzes op vrijdag bij de MAF jongeren. Drukke lange dagen en dan tussentijds op een bank ploffen met je lasagne die uit de magnetron kwam en die dan opeten met een plastic vork. De gesprekken en het plezier met elkaar tijdens deze 30 minuten pauze.

Nu is Carla directeur van de Academie voor Muziekeducatie aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Carla: “Dat wat de MAF en het conservatorium vroeger voor mij hebben gedaan, mag ik nu voor anderen creëren en dat is echt een fantastische job! Ik ben enorm trots op het feit dat de studenten van mijn opleiding en andere opleidingen van FHK, de toekomstige docenten van bijvoorbeeld de MAF van het Factorium zouden kunnen gaan zijn en de internationale podia’s betreden.” Ook geniet ze enorm van het samenwerken met andere kunstopleidingen binnen FHK. Een wereld die ze ook mede dankzij de MAF heeft mogen ontdekken: “Het is enorm inspirerend om discipline overstijgend te werken. Ik heb het altijd fascinerend gevonden om de taal van andere kunstdisciplines te verkennen en dat mag ik nu bijna dagelijks doen.” Als jong meisje ‘creëerde’ ze al op de MAF en liet ze zich inspireren door ‘mede kunstenaars’ en dat mag ze tot op de dag vandaag nog steeds doen.

Naast haar baan bij de Academie voor Muziekeducatie is ze al vanaf haar 20e actief als Muzikaal leider van diverse amateur musical- en muziektheater gezelschappen in Brabant (o.a. Tikiko, BOeMS, On Stage, Theaterplan en Stichting Muziektheater Tilburg). Ze heeft dus met veel regionaal talent gewerkt dat vanuit een amateur setting doorstroomde naar bijvoorbeeld de MAF jongeren of volwassenen. Een full circle voor Carla Lagarde de Waal dus.

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief