Kunst & Cultuurproject Tilburg West

24 september 2020
Kunst & Cultuurproject Tilburg West
Categorie: Onderwijs

Vang je Droom
Via het programma Vang je Droom worden kinderen in Tilburg-West in contact gebracht met kunst en cultuur. Samen met de vijf basisscholen uit de wijk en partners uit de stad werkt cultuurcoach Miriam Alders aan dit programma. “Dromen van kinderen als basis voor de ontwikkeling van een wijkbreed kunst- en cultuurprogramma, dat is mijn uitgangspunt", zegt Miriam. Samen maken we dromen waar!

Miriam Alders is werkzaam als cultuurcoach voor de vijf basisscholen in Tilburg-West en werkt in opdracht van Art-fact, CiST en Factorium. De muurschildering is onderdeel van het gezamenlijke kunst- en cultuurprogramma waarbij kinderen uit Tilburg-West de hoofdrol spelen.

Muurschildering
Voor de uitvoering van het project wordt samengewerkt met professionele kunstenaars. “Inspiratie van een artiest om de artiest in het kind naar boven te halen, geweldig!”, zegt Jopie de Bruin, directeur van Jenaplanbasisschool Jeanne d'Arc. Kunstenaar Erik Veldmeijer is aangetrokken om de dromen van kinderen op te halen. Hij gaat in gesprek met de leerlingenraden van de vijf basisscholen en komt op basis van hun dromen met een ontwerp voor de muurschildering. Erik Veldmeijer is zo’n 25 jaar geleden begonnen met graffiti wat hij heeft door-ontwikkeld tot het maken van grote muurschilderingen. 

Kinderen maken 240 kunstwerken
Om kinderen daadwerkelijk ook zelf kunst te laten maken, krijgen alle 240 kinderen van groep 7 en 8 van de vijf basisscholen in Tilburg-West een graffiti workshop van urban artist Joep van Gassel. Van jongs af aan is hij al bezig met het maken van tekeningen en op zijn vijftiende kwam hij in aanraking met graffiti. Inmiddels werkt hij al 25 jaar als urban artist aan schilderingen in de openbare ruimte. De workshops worden gegeven in de nieuwe broedplaats WIJ WEST in samenwerking met Jenaplanbasisschool Jeanne d'Arc.
De 240 graffiti kunstwerken zijn tijdens een tijdelijke expositie te bewonderen op de schoolpleinen van de vijf basisscholen en in de Wijkcentra ’t Sant en ’t Kruispunt van ContourdeTwern of via de website van Art-fact {HIER

De muurschildering en expositie is één van de projecten rondom VANG JE DROOM en wordt financieel mogelijk gemaakt door Art-fact. De komende tijd werkt cultuurcoach Miriam Alders samen met de vijf basisscholen in Tilburg-West aan andere wijkbrede programma’s voor kunst en cultuur in de vrije tijd.

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief