GEHONOREERD! SENS * Fonds Cultuurparticipatie

18 september 2020
GEHONOREERD! SENS * Fonds Cultuurparticipatie
Categorie: Factorium, Specialfactory

Het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft onze aanvraag voor het project SENS gehonoreerd. Fantastisch! Komende 2 jaren gaan er prachtige solo's gemaakt en gespeeld worden door bijzondere mensen.

En waar gaat het dan over? De begeleidende brief & warm pleidooi van collega Sandra Broekmans, programmaleider buro Expeditie,  zegt dit eigenlijk het beste. Deze brief vind je hieronder.

We zijn heel blij dat we dit plan kunnen uitrollen. To be continued...!!


Geachte commissie,

Deze aanvraag gaat over een specifieke groep mensen namelijk zij met een verstandelijke beperking. Ik noem meteen man en paard. De aanvraag gaat over kansen krijgen, inclusie, over deel zijn van de maatschappij, over persoonlijke ontwikkeling en onderwijs voor iedereen. Nogal een rijtje woorden wat gratuit kan zijn als je de handschoen niet opneemt. In deze aanvraag noem ik alles bij naam wat de indruk geeft de talentvolle jongeren met een verstandelijke beperking juist een aparte status te willen geven terwijl het juist de bedoeling is de jongeren met dit project alle kansen te geven die er voor iedereen zouden moeten zijn. Voor de leesbaarheid kies ik er voor steeds de groep waar het over gaat als zodanig te benoemen.

Het woord inclusie draagt op zichzelf al mee dat er (nog) geen sprake is van inclusie, maar dat we daar ons best voor doen. Daar kan ik niet om heen. Inclusie houdt niet in dat het voor iedereen hetzelfde moet zijn, maar dat er gelijke kansen, gelijke mogelijkheden zijn, om daarmee datgene te doen wat je het beste pas. En dat kan iets zijn wat niet mainstream is. En gelukkig maar want dat geeft de sjeu aan ons dagelijks bestaan.

Mijn naam is Sandra Broekmans en ik ben programmaleider bij Factorium Podiumkunsten waar ik mij inzet voor kunst en kunsteducatie voor groepen die normaal gesproken de weg naar een kunstencentrum niet zo maar vanzelfsprekend kunnen vinden. Ik ben theatermaker en ook psychiatrisch verpleegkundige, systeemtherapeut en orthopedagoog. Ik werkte 25 jaar als docent bij Fontys op de Academie voor theater en werkte in het werkveld met zowat alle doelgroepen en niveaus.

In de 30 jaar dat ik werk in het theater (gecombineerd met de andere beroepen) heb ik veel mensen met een bijzonder kunstzinnig talent ontmoet die daarin niet verder konden groeien omdat ze niet in de systemen pasten, er geen geld voor was om die systemen voor ze aan te passen, er geen deskundigheid voor handen was om het uit te voeren (niet iedereen kan zinvol en effectief werken met en voor mensen met speciale didactische behoeftes) en er geen netwerk was om deze talenten de ruimte te geven of praktische bezwaren zoals in het verkeerde postcodegebied wonen waardoor vervoer een onneembaar obstakel wordt.

Nu, na 30 jaar is de tijd rijp om werk te maken van een zeer persoonlijke artistieke en sociale wens; speciale talenten de kans geven zich artistiek te ontwikkelen zonder hun authenticiteit geweld aan te doen.

Factorium werkt al 35 jaar met mensen met een verstandelijke beperking en kunst. Met collega Myrthe Blankers hebben we afgelopen 10 jaar een behoorlijk breed netwerk opgezet. Myrthe werkt al 15 jaar met mensen met een verstandelijke beperking en heeft een groot persoonlijk netwerk van spelers, familie, organisaties en kunstenaars en we hebben allemaal dezelfde droom.

Is het alleen onze droom? Absoluut niet. De groep waar we voor werken is voor veel dingen in het leven afhankelijk van anderen. Zij zijn niet degene die zelf hun stem verheffen om wensen kenbaar te maken. Het is het vakmanschap van anderen die de wens als het ware moeten ‘lezen’ en vertalen naar acties. En dat is wat we nu doen met deze aanvraag.

We vragen aan voor het project SENS waarbij 12 solo’s worden gemaakt en uitgevoerd door jonge mensen met een verstandelijke beperking en een kunstzinnig talent. We maken samen met deze jongeren 12 artistieke portretten in absolute eigenheid zonder in te boeten aan artistieke kwaliteit en spelen deze op meerdere plaatsen in Brabant (en een beetje daarbuiten)

Wie durft?
Ik wens u veel leesplezier en hopelijk gaat ook uw hart er sneller van kloppen.

Vriendelijke groet,
Sandra Broekmans, programmaleider Buro Expeditie, Factorium

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief