Nina Ruge

28 september 2020
Nina Ruge
Categorie: Factorium, Onderwijs

FACTORIUM ONDERWIJS

Nina Ruge is vakdocent dans en cultuurcoach. 

Dans maakt al van jongs af aan deel uit van het leven van Nina. Wat als plezierige hobby begon, werd later haar beroep: in 1999 studeerde Nina als 1ste graads docent dans af aan de Fontys dansacademie in Tilburg.

Sindsdien heeft Nina ervaringen op verschillende vlakken van het dansvak opgedaan: als danseres in kinder- en jeugdvoorstellingen, als choreograaf, als amateurdansdocent, als docent dans bij een dansgezelschap en als vakleerkracht dans in het onderwijs. Het ontwikkelen en geven van dansprojecten in het onderwijs is haar grootste passie; hierin heeft Nina zichzelf dan ook gespecialiseerd.

Sinds 2012 is Nina met veel plezier voor het Bureau Onderwijs werkzaam. Als vakdocent geeft ze leerlingen in het primair onderwijs dansles maar werkt ze ook met leerkrachten samen om dans een plek te geven in het leerplan. Op de scholen waar ze als vakleerkracht dans werkt, ziet Nina dat dans iets doet: de leerlingen worden actief en alert, ze ontdekken de mogelijkheden van hun lijf, ze leren zich op een expressieve non verbale manier te uiten, ze versterken het groepsgevoel met elkaar en ze hebben vooral veel plezier. Dansen is zowel een leerproces als een creatief proces. Alle leerlingen kunnen meedoen, ongeacht aanleg, leeftijd en ontwikkelingsfase; op welke school ze ook komt in Tilburg, de leerlingen dansen mee.

Naast haar baan als vakdocent is Nina ook werkzaam als cultuurcoach op drie basisscholen in de Reeshof.
In deze functie verbindt Nina de scholen en de culturele aanbieders en initiatieven in de wijk met elkaar om op deze manier het culturele klimaat in de Reeshof te verbeteren.
De Cultuurcoaches werken in opdracht van Art-fact, CiST en Factorium aan de ontwikkeling van een wijkbreed kunst- en cultuurprogramma.

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief