Ilse Egter van Wissekerke

28 juni 2022
Ilse Egter van Wissekerke
Categorie: Factorium, Onderwijs

FACTORIUM ONDERWIJS

In het dorp Drunen maakte Ilse als zevenjarige haar podiumdebuut als zonnestraaltje, in een danssolo op de klanken van ‘Von fremden Ländern und Menschen’ een onderdeel van het muziekstuk ‘Kinderszenen’ van Robert Schumann.

Dit podiumdebuut was de start van haar culturele loopbaan. Na het volgen van o.a. AMV, accordeon- en balletlessen volgde zij de opleiding docent dansexpressie aan de dansacademie van het toenmalige Brabants Conservatorium (nu FHK).

Na de opleiding, begin jaren tachtig, heeft Ilse op diverse scholen in de provincie in Zeeland en Noord-Brabant gewerkt, zowel binnen (speciaal)basis – als (speciaal) voortgezet onderwijs. In die tijd waren de lessen dansexpressie en andere kunstvakken meestal in het kader van ‘Kunstzinnige Vorming’, tegenwoordig ‘Cultuureducatie’ genoemd. Het vak CKV bestond nog niet en van een ICC’ er  had men ook nog nooit gehoord.

Ilse heeft in deze periode geleerd dat ze graag overdraagt, leerlingen een sleutelervaring wil laten opdoen om op die manier het talent te ontdekken. Ze wil dat zoveel mogelijk mensen (van alle leeftijden) de kans krijgen om, op zijn minst, met de(ze) podiumkunstvakken in aanraking te komen.

Ondertussen was Ilse in 1992 bij De Muze (centrum voor theatereducatie) aan het werk gegaan, waar ze naast het organiseren en regelen van onderwijsprojecten ook dans- en bewegingsdocent was bij diverse cursussen.

In 2010 ging ze mee naar Factorium waar het grootste deel van haar werkzaamheden op afdeling Onderwijs plaatsvindt. Naast de functie van consulent is Ilse sinds september 2019 cultuurcoach van basisscholen Panta Rhei, De Alm en Don Sarto (wijken Hoogvenne en Groenewoud). Hierbij is het haar taak om een verbinding te maken met de scholen en hun culturele binnen-en buitenschoolse activiteiten, de culturele aanbieders, het soms verborgen talent in de wijken en haar bewoners. Op Factorium geeft ze ook nog steeds met hart en ziel les aan mensen met een verstandelijke beperking en, niet te vergeten, de Minimix(jes). Bovendien werkt ze met heel veel plezier samen met haar theatercollega’s, het werk op de ‘vloer’ hoort er absoluut bij!

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief