Festival Q&A met Marco Klerks

6 maart 2020
Festival Q&A met Marco Klerks
Categorie: Actingfactory

FACTORIUM FESTIVAL. Een grandioos en gratis festival voor de hele familie. Om alvast in de sfeer te komen stellen we de komende weken onze talenten aan jullie voor. Ze treden op tijdens het festival op 15 maart.

Marco Klerks is te zien in de familievoorstelling First Date in het Factorium Theater. 

Festival Q&A met Marco Klerks

01 Hoi wie ben jij? Ik ben Marco Klerks, 38 jaar jong, en ben zeer vereerd dat ik tijdens het Factorium Festival in de cross-over act "First Date" de mannelijke love-interest mag spelen. In het dagelijks leven werk ik bij de gemeente Rotterdam als specialist op het snijvlak tussen ICT en archiefbeheer en ben ik vrijgezel. De rol is mij dus op het lijf geschreven...

02 Wat doe je precies bij Factorium?  Op woensdagavond repeteer ik met 19 andere spelers aan de theaterproductie "All inclusive" (werktitel). Onze werkvorm is dat we vanuit improvisatie starten, maar wel toewerken naar een script. In de voorstelling zal weinig gesproken worden, maar met non-verbaal spel willen we het publiek toch boeien en een verhaal vertellen. Medio mei zullen de voorstellingen zijn, dus houd de Factorium-website goed in de gaten!

03 Wanneer ben je met de cursus/lessen begonnen? Lieve hemel, dat is lang geleden. Ik denk dat het in 2008 of 2009 was. Daarvoor had ik echter ook al zeven jaar lang bij Universiteitstheater De Koffer gespeeld. En daarvoor had ik ook al een paar keer meegedaan aan een aantal revues op de middelbare school. Ik heb deze hobby dus al een tijdje.

04 Wat vind je leuk aan de cursus/lessen? Ik vind het leuk om samen met anderen een scene of zelfs een heel verhaal neer te zetten. Als ik aan een scene begin, heb ik vaak wel een idee over hoe IK de scene vorm zou willen geven, maar tegenspelers doen meestal iets heel anders dan je had verwacht! Als speler moet je dan juist niet je eigen weg blijven volgen, maar reageren en meebewegen op wat die ander je aanbiedt. Dat vergt de nodige creativiteit en improvisatievermogen. Het is een spel - een toneelspel - dat je alleen kan winnen als je ook de ander laat winnen.

05 Ben je vanuit thuis uit opgegroeid met muziek/dans/musical/theater?  Nee, niet met theater in ieder geval. Als kind zat ik wel bij de lokale fanfare (een rijke Limburgse traditie), maar talent in het musiceren had ik niet.

06 Wat vind je van Factorium en hoe ben je bij Factorium terecht gekomen? Na mijn studie heb ik even niet geacteerd, want ik moest natuurlijk even wennen aan het leven van een werkende man en mijn studentenkamer inwisselen voor een eigen woning. Het duurde echter niet lang voordat het theatervirus weer begon te kriebelen. Gelukkig hoefde ik niet ver te zoeken, want ik wist al: Factorium is the place to be!  Inmiddels zijn we jaren verder en ga ik nog steeds met veel plezier naar de repetities. Leuke regisseurs, leuke medespelers (jong en oud, ervaren en onervaren) en na afloop pakken we gezellig een biertje, maar maken we het niet te laat (...meestal).

07 Het leukste podiummoment bij Factorium?Ik moet gelijk denken aan een blooper van een paar jaar geleden. Tijdens de voorstelling zou er op een groot scherm een filmfragment getoond worden. Op een ander moment zou een verliefd stelletje achter de schermen verdwijnen en zouden er "18+ geluiden" te horen zijn. De regisseur had voor deze geluiden een filmpje van het internet geplukt. Door een verwisseling van de bestanden werd op het grote scherm echter niet het bedoelde filmfragment afgespeeld, maar het 18+-filmpje. In close-up. Op een groot scherm. Het filmpje werd uiteraard na een paar seconde uiteraard afgekapt. De acteurs op de vloer moesten doorspelen, maar in de coulissen rolden we over de grond van het lachen. Overigens dachten de meeste mensen uit het publiek dat het gewoon bij de voorstelling hoorde.

08 Wat heb je allemaal geleerd bij Factorium? Ik ervaar het niet zo zeer als "leren", maar meer als ontdekken. Je krijgt een rol in je mik geworpen, waarvan je vaak geen idee hebt hoe je die in moet vullen. Vervolgens ga je experimenteren met je stem, je houding, je gebaren, et cetera, tot je het personage hebt gevonden. Daarnaast ligt aan iedere zin en iedere handeling in het script een motief ten grondslag. Vaak is het niet gelijk duidelijk waarom een personage iets zegt of iets doet. Samen met de regisseur en de andere spelers probeer je de motieven van je personage te doorgronden c.q. te ontdekken.

09 Wat zou je nog wel eens willen proberen op het gebied van dans, theater, muziek of musical? Ik zou wel eens in een film willen spelen. Geen grote rol, maar een klein rolletje met een paar regels tekst.

10 Vertel iets over jouw docent… Ik heb er maar liefst twee: Rebecca en Peter! We hebben een grote groep spelers, veel groter dan gebruikelijk, maar desondanks weten zij met hun tweeën iedereen bezig te houden en aandacht te geven bij de repetities. Het is wel lastig om in je rol te blijven, terwijl zij aan de zijkant zitten te grinniken.

11 Waar zou je nog wel eens willen optreden? Ik vind het theaterzaaltje van het Factorium prima. Al zou ik het ook wel weer eens leuk vinden om in De Nieuwe Vorst te staan. Uit nostalgie, want daar heb ik in het verleden vaker gespeeld. Ik hoef niet perse in andere steden te spelen (been there, done that).

12 Wat doe je liever: thuis of voor een groot publiek spelen? Je hebt wel eens van die huiskamervoorstellingen. Dat heb ik nog nooit gedaan. Ja, dat is misschien wel leuk en uitdagend. Spelen voor een groot publiek heb ik al meegemaakt. Het is niet mijn ding. Een klein publiek vind ik... leuker? Intiemer? Persoonlijker? Ik weet ook niet precies wat het is, maar het grote publiek trekt mij niet zo.

13 Waar repeteer je, hoe vaak en wat moet je daar voor doen? Factorium, iedere woensdagavond, op tijd zijn.

14 Dromen en ambities….wat wil je worden? Gelukkig. *dikke knipoog*

15 Lievelingsplekje in Tilburg en/of Goirle? Het koffietentje Beans & Bites in de Stationsstraat. Goede koffie, goede muziek, goed personeel, goede wifi, bijna niemand die het kent en dus niet overladen met kwetterende studenten.

16 Wie vind je tof…welke muzikant/danser/acteur volg je? #netzogoedwordenals Sorry, ik heb geen "held" die er voor mij uit springt.

17 Mooiste dans, theater of concert? Ik heb (uiteraard) tal van theatervoorstellingen gezien, maar een voorstelling die er voor mij echt bovenuit sprong was een dansvoorstelling. Ik heb namelijk helemaal niks met (moderne) dans, maar jaren geleden sleepte een vriend mij naar een solo-dansvoorstelling die mij wel wist te boeien. Ik weet niet waarom, maar ik heb ruim een uur gefascineerd zitten kijken naar de abrupte en vreemde bewegingen van deze man. Ik snap nog steeds niet wat mij zo geboeid heeft. Ik ben overigens helaas de naam van deze danser vergeten.

18 Wat kijk je op YouTube? Welke vloggers volg je en waarom? Ik kijk aardig wat YouTube, maar ik volg geen vloggers. Ik kijk wat game playthroughs, Engelse gameshows met komieken, ontspannende muziek en ander licht vermaak.

19 Jouw allergrootste passie? Samen met een team iets neer zetten van betekenis. Iets met impact. Dat lukt niet altijd, maar áls het lukt...

Foto: William van der Voort

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief