Anneke Burger - Van den Heuvel

23 februari 2022
Anneke Burger - Van den Heuvel
Categorie: Actingfactory, Factorium

De altijd vrolijke Anneke is docent bij Theaterhuis, waar ze improvisatielessen geeft. Daarnaast regisseert ze dit seizoen de kinder-, jongeren- en volwassenengroepen van M4U. Ze is nog niet zo lang aan het werk bij Factorium, maar ze heeft het al erg naar haar zin. 


Tijdens de improvisatielessen helpt ze de cursisten met het ontwikkelen van materiaal op de spelvloer en helpt ze hen met creativiteit. Dat is grappig, want normaal gesproken houdt ze meer van een vast plan en duidelijke scripts en teksten. “Improvisatie is dan dus heel uitdagend en spannend.” Het daagt haar ook als docent heel erg uit om actief mee te bewegen met haar spelers. “Je moet daardoor je coaching echt aanpassen en het daagt je uit om scherp te zijn.”  

Enthousiasmeren voor het creatieve vak
Naast haar werk bij Factorium is ze theaterdocent op een middelbare school in Oss. Daar werkt ze al twaalf jaar. Daar heeft ze een profiel theater en drama opgezet en is er zelfs een examenvak drama. “We proberen de leerlingen daar enthousiast te krijgen voor het creatieve vak, dat is heel erg leuk.” Somiggen van haar oud-leerlingen daar, komt ze nu tegen in het vak. “Dat is wel heel gaaf.” 

Docent worden
Theater is voor Anneke al begonnen sinds ze kan lopen en praten. “Ik ging dan op verjaardagen boekjes kunstzinnig voordragen op een stoel”, lacht ze. Daarna heeft ze als amateur wel eens in het openluchttheater gespeeld. “Op een gegeven moment kwam daar iemand die zei dat ik naar de toneelacademie moest.” Ze heeft toen auditie gedaan in Tilburg en zo is het balletje gaan rollen. In eerste instantie wilde ze actrice worden, maar op de docentenopleiding kwam ze er al snel achter dat het docentschap haar echt gegrepen had. “Ik merk dat ik snel een connectie kan maken met verschillende groepen: van kindjes van drie tot mensen van tachtig. Hoe kan ik mensen het beste die vonk van het theaterspelen overbrengen?” 
 

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief