Tilburgse Nayohmé maakt poëtisch debuut met boek ‘Genoeg’

22 november 2022
Tilburgse Nayohmé maakt poëtisch debuut met boek ‘Genoeg’
Categorie: Factorium, MusicAllFactory, Muziekhuis

Op 2 december lanceert de Tilburgse Nayohmé (MusicAllFactory alumna & werkzaam bij Factorium) haar debuut dichtbundel ‘Genoeg’. Hierin neemt ze je mee op een poëtische zoektocht door pijn naar acceptatie. Het boek zal verkrijgbaar zijn via haar webshop en tijdens de boeklancering op 2 december 19.30 bij Factorium. Ze pakt deze avond groots uit met een muzikale show waarin ze het boek tot leven laat komen. Dit doet ze samen met Tilburgse jazz pianiste en zangeres Pau Li Liem en het Tilburgse Rock duo Doc’s Lobby.

Nayohmé, artiestennaam van Naomi Bimbergen (27), is een Nederlandse schrijfster en artiest. Haar schrijfstijl combineert scherpe randjes met krachtige, poëtische scènes die direct tot de verbeelding spreken. In haar aankomende boek ‘Genoeg’ omarmt ze de duisternis en viert ze de wilskracht die schuilt achter pijn. Maar ook hoe deze componenten elkaar constant versterken. “Hoe meer pijn je hebt, hoe minder je kunt doen, hoe meer je juist wilt kunnen. Het is zo simpel om in die neerwaartse spiraal te stappen. Dat deed ik onbedoeld en gleed helemaal naar beneden.” Naar eigen zeggen schrok ze van wat ze aantrof in het ‘ravijn van haar hoofd’. In het boek geeft ze je er een uitgebreide rondleiding.

Hoofdstukken
Het boek bestaat uit twee hoofdstukken: mezelf en liefhebben. Voeg ze samen en je haalt er direct een waardevolle les uit. “Het boek is niet bedoeld als een succesverhaal of gids naar een verlicht leven. Dat was juist precies wat me zo lang tegenstond in het afronden van het schrijfproces: een ‘fairytale happy ending’. Het was daardoor voor mij nooit, ha-ha, genoeg.” Toen ze dit concept losliet, was er eindelijk de vrijheid om precies dat te creëren wat ze wilde communiceren. “Ik zat nog steeds in die put. Ik hang nog steeds zeker met één been in die put. En toch schreef ik een boek. En weet je wat dat boek was? Genoeg.”

In het eerste hoofdstuk gaat het vooral over haar strijd met duistere gedachten en zowel fysieke als emotionele pijn. Denk hierbij aan onderwerpen als depressie, suïcide, loslaten en acceptatie. Het tweede hoofdstuk gaat over de liefde en over rouw. “Puur liefdesverdriet en rouw voelt voor mij exact hetzelfde. Het los moeten laten van iemand die je lief is. Het is misschien wel de meest intense pijn die ik ooit ervaren heb.”

Geen richtlijnen
Hoe heftig de onderwerpen misschien ook mogen zijn, Nayohmé ziet haar boek niet als een baksteen om door te slikken. “Het is denk ik maar net hoe je het opvat en leest. Natuurlijk zijn het zware gevoelens en gedachtes die worden beschreven, maar daarin zit juist zoveel kracht, hoop en liefde. Dat gezegd hebbende mogen mensen het natuurlijk helemaal opvatten zoals ze zelf willen. Er is geen richtlijn. Dat zou ook totaal tegen de visie waarmee ik het schreef ingaan.”

Dankbaar
Al met al een behoorlijk vol bordje voor de schrijfster dus. Maar hoe gaat het dan nu met Nayohmé? “Ja… cliffhanger. Kom ik op terug in het tweede boek haha. Nee, dat is een grapje. Ik wil niets jynxen, maar als je bedenkt dat ik driekwart jaar geleden een soort kasplantje was en ik nu werk, studeer en een boek uitgeef, denk ik dat ik ontzettend in mijn handjes mag knijpen. Ik ben heel dankbaar.”

website

volg Nayohmé

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief