Breaking Sunday’s Ultieme Breakdance Playground

21 juli 2021
Breaking Sunday’s Ultieme Breakdance Playground
Categorie: Dansmakers, Factorium, Urbanhouse

De twee geblokte dansvloeren in de Factorium foyer stonden afgelopen zondag 18 juli in vuur in vlam door de hot moves van het jonge breakdance talent. Het maandelijks terugkerende ‘Breaking Sunday’s’ is een parel van een jamsessie die in geen enkele dansagenda zou mogen ontbreken. Het is de ultieme plek voor Bboys en Bgirls om te experimenteren, leren, meeten en bovenal gewoon los te gaan op de dansvloer.

De energie knalt door de ruimte tijdens de bijna filmische dance battles. Jamleider en dansdocent Navin Roepan (Bboy Blaine) verdeelt de groep in gelijkwaardige en diverse teams die het duel met elkaar aangaan. De teams zijn strijdlustig en halen alles uit de kast om elkaar te overtreffen en uit te dagen, maar gunnen elkaar ook het podium en bemoedigen elkaar ten alle tijden door mee te klappen op de beat. De live DJ L Locke houdt de spirits up met de perfecte grooves. Sprongen en spins, niets is te gek. En als je denkt dat je alles hebt gezien, volgt er nog een salto over de rug van een danspartner. Na afloop van de battle bedanken de teams elkaar sportief voor de challenge.

Navin heeft veel aandacht voor de kids – van wie sommigen zijn leerlingen – en blendt gemakkelijk in met de groep. Hij support hen, maakt praatjes en grapjes en geeft hen het zelfvertrouwen om te durven experimenteren. De breakdancers zijn een instant vriendengroep waar je direct bij wilt horen. In een cirkel daagt de jamleider de kids uit om hun signature move te laten zien en de andere dansers om deze na te doen. Nieuwe skills komen tevoorschijn en Navin motiveert de jonge talenten om alles uit te proberen en elkaar de technieken aan te leren. Dan is Bboy Blaine zelf aan de beurt en grapt: “Ok ik doe wel een makkelijke.” Vrijwel alle kinnen vallen direct op de grond. De kids gaan de move even op de andere vloer oefenen. Blaine geeft daarbij tips en tricks die de dansers meteen uit kunnen proberen met elkaar.

Een volgende battle wordt gestart en wanneer ik me voor de honderdste keer verbijsterd afvraag: “Ok. Kunnen jullie ook nog vliegen of zo?”, roept Blaine tegen een van de kids die de nieuwe moves uit de cirkel erin gooit: “Je moet vliegen hè, je vliegt niet.” Wat denk je? Met één enkele tip vliegt de jonge danser ook nog.

Houd onze agenda in de gaten! De volgende Breaking Sunday’s zijn: 19 september, 24 oktober, 31 oktober en 5 december van 13.00-17.00. Block die data dus snel in je agenda. See you there!

Tekst: Naomi Bimbergen

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief