Nieuw Bij Factorium: Theaterhuis

5 oktober 2021
Nieuw Bij Factorium: Theaterhuis
Categorie: Factorium, Theaterhuis

Theaterlessen zijn niet nieuw bij Factorium. Maar waar voorheen de cursussen verdeeld waren over meerdere dagen, docenten en spelers elkaar alleen tijdens uitvoeringsdagen zagen waardoor het gevoel van saamhorigheid wat ontbrak, is er nu een vaste plek bij Factorium voor iedereen die van theater en acteren houdt: Het Theaterhuis!  Elke donderdag is er plaats voor kinderen, jongeren en volwassenen om elkaar te ontmoeten en bezig te zijn met toneelspelen onder het dak en binnen de warme muren van het ‘Het Theaterhuis’.

Hoofd Theater en Buro Expeditie Sandra Broekmans is blij met een vaste theaterdag in de week. “Met een groepje op maandag, op dinsdag en op donderdag was het maken van een theatercommunity eigenlijk onmogelijk. Zij zagen elkaar alleen maar tijdens de voorstellingsdagen. Je repeteert dan vooral in je eigen groep en de onderlinge uitwisseling is minimaal.” Er waren zeldzame momenten dat beginners een keertje konden aansluiten bij de gevorderden terwijl dat juist zo leuk (en leerzaam) is.  Sandra: “Dat vonden mensen altijd heel erg spannend, maar ook heel erg leuk.” Nu alle lessen op donderdag worden gegeven, is er plaats gekomen voor ontmoeting. Sandra: “De docenten en spelers zitten niet meer alleen op hun avond zijn/haar project te doen, maar zien elkaar elke donderdag en spelen samen met het programma. Het kan dus bijvoorbeeld zijn dat er vier weken gewerkt gaat worden met de groepen aan ‘fysiek spel’. Dan zijn er mogelijkheden om de groepen op te splitsen en te mengen. Ongeacht of je in een beginnend of gevorderd traject zit, want je hebt daar allemaal in te leren. Zo ziet natuurlijk niet een heel cursusjaar eruit, maar zo kunnen we wel veel meer de connectie met elkaar vinden en tegelijkertijd inhoudelijk sterk werken.”

Niet alleen binnen de lessen, maar ook erbuiten worden banden gelegd. Sandra: “Je begint samen. Dus je weet dat als je hier naartoe komt om half acht, dat je hier mensen kunt ontmoeten in ons café. Misschien wil je samen iets uitproberen of gewoon lachen en kennismaken. Je gaat vervolgens naar je lesgroep, er zijn uitwisselingen in die les waardoor je veel meer van elkaars ontwikkeling ziet, en na de les is er weer de samenkomst in het café waar je na kunt praten. Zo gaan al die groepen elkaar ontmoeten. Ons Theaterhuis is immers ook een plek voor besteding van vrije tijd, leren met en van elkaar, plezier maken en wie weet ook vrienden maken.” Met het praatje in het café haalt Sandra vooral de volwassenen aan, maar die saamhorigheid en de mogelijkheid tot uitwisseling geldt ook voor de kinderen en de jongeren. Sandra: “Tijdens de lockdown hebben we geen voorstellingen kunnen spelen, maar hebben we theaterdagen gedaan. Dan was er een gezamenlijke opwarming, daarna ging je werken in je eigen groep en dan weer met z’n allen lunchen. Vervolgens weer werken in je eigen groep en aan het eind van de dag toon je aan elkaar wat je gemaakt hebt. Iedereen ging hier enthousiast weg: “Wat was dat spannend en leuk!”” Dat gevoel en die toewijding smaakt naar meer.

De opschudding in het theaterlesprogramma zorgt niet alleen voor een hechte theatercommunity maar biedt ook andere mogelijkheden. Sandra: “Ik wil ook graag dat mensen verder kijken dan ons cursushuis en theater in de meest brede zin van het woord leren kennen. Wat is er gaande in het professionele circuit? Welke voorstellingen zijn er te zien? En kijk eens naar de acteerstijlen van acteurs. We kunnen nu een donderdagavond ook op die manier invullen; met bijvoorbeeld een masterclass van een acteur of een voorstellingsbezoek. Het gaat veel meer leven nu.”

_1410950.jpg

Een bloeiend huis voor theaterliefhebbers in alle geuren en kleuren en niveaus dus. Sandra: “Als je als beginnend theaterspeler hier komt, moet je eigenlijk meteen het gevoel hebben dat je ergens bent binnengekomen waar je welkom bent en dit is het scala wat je er kunt doen. Zowel in de lengte als in de breedte. Dus je kan een verdiepend traject doen maar ook een verbredend traject.”

Momenteel wordt er nog gewerkt met halfjaar cursussen, maar ook dat zal wellicht op den duur veranderen. Sandra: “Maar je weet nu dat als je hierbinnen komt er altijd iets te leren en mee te maken is op het gebied van theater met plaats voor de beginnende speler en de ervaren acteur.  Daar gaan we naartoe. Een eeuwigdurende theateropleiding eigenlijk.”

Sandra: “En heel belangrijk… het is het team van theatermakers die dit mee waarmaken! Ik ben erg blij en zeer trots op ons docententeam dat de lessen en repetities vormgeven.”

Bekijk hieronder al het aanbod van theaterhuis. Ben je nieuwsgierig, maar wil je eerst even kennismaken? Vraag een proefles aan of (voor de volwassenen) kom gezellig even een drankje drinken met de spelers en docenten op donderdagavond. Zij vertellen je graag meer over Het Theaterhuis en alle mogelijkheden voor jou.

Aanbod Theaterhuis

Gratis proefles

Tekst: Naomi Bimbergen
Foto omslag: Jostijn Ligtvoet

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief