Sandra Broekmans

19 november 2021
Sandra Broekmans
Categorie: Factorium, Specialfactory, Theaterhuis

THEATERHUIS

"Dit ben ik; de beste foto van mezelf. Gemaakt door de vader van het buurmeisje naast me. We speelden ‘de dikke en de dunne’. Ik ben de dunne, op de foto degene met de hond. Aan mijn ogen kan ik zien dat ik nog in de ‘speelstand’ sta, overvallen door een plotselinge fotograaf. Dat gevoel van volledige overgave aan spel, verbeelding en verwondering; dat is mijn werk. Omstandigheden creëren waardoor je hier in terecht komt."

Sandra is een echte Tilburgse, met een vader die in de textiel werkte. Met tussenpose van een paar jaar, heeft ze altijd in Tilburg gewoond en ze is niet van plan om hier ooit weg te gaan. Sinds 10 jaar werkt Sandra bij Factorium, als hoofd Theater en als een soort Akela van Buro Expeditie, om alvast eens vooruit te lopen om te verkennen of we elders de blijde boodschap van de kunsten kunnen brengen, of we samen kunnen optrekken met anderen om mooie onverwachtse projecten op te zetten.

Een paar jaar nadat deze foto genomen werd ging Sandra naar het Odulphuslyceum in Tilburg (where else?), deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige en werkte ze bij de RPI (Rijks-Psychiatrische Inrichting te Eindhoven) – heel leerzaam. Ze deed de opleiding tot Interactietherapeut. Begon aan de Toneelschool, toen nog in Eindhoven, inmiddels onderdeel van Fontys. Ze werkte 25 jaar op deze academie, werkte 12 jaar bij Theater De Nieuwe Vorst, zette Universiteitstheater De Koffer op. Ze deed de opleiding tot Orthopedagoog en had 12 jaar een eigen praktijk voor kinderen en jongeren die in de knoop zaten met zichzelf en het leven. Via spel en spelen ‘legde ze het leven uit’. Ze werkte 12 jaar met een theatergezelschap gelieerd aan de GGZ; ze maakten voorstellingen voor en over de psychiatrie. Ze heeft honderden kinderen en jongeren theaterles gegeven en veel voorstellingen gemaakt. Sandra heeft weinig tijd verspeeld met het rondreizen door Nederland; ze werkte veel en graag in Tilburg. De tuin waar de foto gemaakt is, een typische schutting van de arbeidersbuurt waar ze opgroeide. Gouden tijden. Veel speeltijd gehad en ervan genoten. Nu nog, elke dag weer.

 

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief