Manon van Riel

17 december 2021
Manon van Riel
Categorie: Danshuis, Factorium

Sinds september kun je haar niet enkel als student, maar ook als docent vinden in de Factorium dansstudio’s. Manon van Riel geeft zowel lessen in Tilburg bij de MusicAllFactory Junioren en Jongeren als in Oisterwijk bij de jazzdance volwassenen van Factorium Danshuis.

De 22 jaar jonge Manon zit in haar derde leerjaar van de Academie voor Danseducatie op Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Vanuit haar opleiding loopt zij stage als dansdocent bij de MusicAllFactory (MAF) Junioren en Jongeren. Bij de eerste groep geeft ze dansimprovisatie lessen. Hierin leren de junioren hun lichaam te bewegen door middel van creatief/expressieve opdrachten. De MAF jongeren krijgen technieklessen. Binnen deze technieklessen wordt een basis in klassiek ballet, modern en jazz aangeleerd. Naast het aanleren van de basistechnieken krijgen zij ook verschillende choreografieën en wordt er gewerkt aan het snel leren oppakken van het lesmateriaal. Manon wordt hierin begeleid door Veronique van Iersel. Iedere week bespreken zij de les en overleggen ze wat Manon voorbereidt voor de volgende week. “Veronique leert mij hoe ik de les het beste op kan bouwen, welk materiaal er geschikt is voor de doelgroep, hoe ik het beste feedback kan geven, wat de leerlingen moeten kunnen aan het einde van de les/lessenreeks en hoe ik de leerlingen naar een hoger niveau til.”

Contacten
Voor Manon startte aan het opleiding, speelde ze mee in amateur muziek- en musicalproducties onder regie van MAF Jongeren speldocent, regisseur en coördinator Geertje Hochstenbach. Toen ze begon aan de Academie is ze gestopt met de muziek- en musical producties omdat het op dat moment niet te combineren was met haar studie. Geertje wist echter van haar passie voor musical en zo raakten de ze aan het eind van Manons tweede leerjaar in gesprek over een dansstage bij de MAF Junioren en Jongeren. “Ik was meteen enthousiast en pakte de kans met beide handen aan. Ik ben haar enorm dankbaar dat ik nu iedere zaterdag bij de MAF mag zijn.”

Daarnaast kreeg Manon in het tweede jaar urban dansles van (inmiddels) Factoriums Teamleider dans Laura van Sonsbeek. “Toen er lessen vrijkwamen op de dependances van Factorium belde Laura mij om te vragen of ik interesse had om die te gaan geven. Mijn antwoord was natuurlijk meteen ‘ja’! Aan Laura heb ik te danken dat ik nu iedere donderdagavond twee fantastische jazzdance lessen mag geven voor het Factorium in Oisterwijk.”

Toekomstdromen
Manon heeft grootse plannen voor de toekomst waarin doceren in grote rol zal spelen. “Ik heb op dit moment meerdere toekomstdromen. Als ik kijk naar de toekomst hoop ik mijn carrière te mogen vullen met ontzettend veel danswerk als danser, docent maar ook als choreograaf. Dans is ontzettend veelzijdig en kan op verschillende manieren worden ingezet. Ik hoop hier in de toekomst eindeloos mee te mogen experimenteren en onderzoeken. Ik vind het prachtig om te zien hoe leerlingen hun talent ontdekken, ontwikkelen en kunnen inzetten. Ik geniet ervan om als docent hierbij te kunnen helpen, ondersteunen en sturen. Zeker als ik zie dat zij hierdoor naar hun eigen toekomstdroom toewerken. Ik hoop dat ik leerlingen nog heel lang mag helpen met het ontwikkelen van zichzelf als danser, maar ook als persoon.”

Maar ook voor zichzelf heeft ze een belangrijk doel voor ogen: zoveel mogelijk ervaring opdoen en daaruit meenemen wat zij écht belangrijk vindt. “Ik wil mezelf ontwikkelen als authentieke docent, zowel in dansstijl als in stijl van doceren. Ik wil mijn kernwaardes verwerken in mijn lessen en ik wil dat leerlingen zich gezien en gehoord voelen om zich zo in een veilige omgeving optimaal te kunnen ontwikkelen.”

Over een eventuele toekomst bij Factorium is ze postief: “Ik vindt Factorium een inspirerende en rijke leeromgeving en hoop natuurlijk ook dat ik hier nog lang betrokken mag blijven.”

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief