Festival Coverstory Billie & Anna

14 februari 2020
Festival Coverstory Billie & Anna
Categorie: Actingfactory, Factorium

FACTORIUM FESTIVAL 

Toneel: ‘Echt jezelf zijn en je eigen ding doen’

Zestienjarigen Billie Smulders (links op de foto) en Anna van Weegberg (rechts) volgen allebei al tien jaar toneellessen bij Factorium en zijn ook tijdens het Factorium Festival op 15 maart van de partij. “We lopen hier al van kleins af aan rond, het is echt ons tweede thuis”, vertelt Anna. “Het is een hele vertrouwde omgeving”, vult Billie aan.

Tijdens het festival verzorgen de twee, samen met alle andere toneelgroepen, een voorstelling. “Het is een soort kijkdooservaring door het gebouw”, legt Anna uit. “Je kijkt door de ramen naar verschillende sfeerplaatjes, zoals je in de Efteling ook door de raampjes kijkt.” Zo hoef je niet te wachten tot het afgelopen is.

Waarom volgen de twee eigenlijk al zo lang toneellessen? Billie: “Je kunt met toneel echt jezelf zijn en je eigen ding doen.” Dit doen ze twee uur per week in een groep met nog tien anderen. “Je leert je te verplaatsen in iemand anders en om verschillende emoties na te bootsen.” Daarnaast verzorgen ze ieder jaar een voorstelling die gebaseerd is op een bestaand stuk. De twee laten zich ieder jaar weer verrassen. Anna: “Wij worden altijd meegenomen in het proces, dat is heel fijn. De docent kijkt ook altijd welke rol goed bij iedereen past.”

De foto op de poster is gemaakt tijdens een uitvoering waarin beide dames meespeelden.  “We speelden een groep pubers die klaar stond om een voorstelling te geven, maar opeens vonden we het maar stom en gooiden we het helemaal om”, vertelt Anna trots. Billie moest zelfs doen alsof ze haar tekst vergeten was. “Mijn oma dacht zelfs tot na de voorstelling dat ik het écht vergeten was!”, lacht ze.

Een professionele toneelcarrière zit er voor Anna misschien wel in. “Ik zit nu in 5 vwo, maar hierna zou ik graag naar de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam gaan.” En Billie? “Ik volg nu de opleiding Pedagogisch medewerker, dus ik ga werken in een kinderdagverblijf.”

Tekst: Alegria Ioannidis 
Foto: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief