Anke van Esch

20 januari 2021
Anke van Esch
Categorie: Factorium, Onderwijs

Anke werkt al een heel aantal jaren voor Factorium als vakdocent drama. Ze is met name actief bij projecten van Team Onderwijs. Samen met leerkrachten en leerlingen geeft ze in die projecten het vak theater een rol binnen de scholen.

Ooit begon haar liefde voor theater (en muziek) ook hier. Eerst aan de toenmalige Oisterwijkse streekmuziekschool, later aan de Tilburgse dans- en muziekschool, waar Anke theater- en muzieklessen volgde. Na haar opleiding als theaterdocent aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (2008) begon ze vol enthousiasme met lesgeven, regisseren en spelen door het hele land en zelfs daarbuiten. Dat enthousiasme ging nooit meer weg en draagt ze telkens over op de groepen en teams waarmee ze werkt. Inmiddels concentreert het werk zich in haar oude vertrouwde omgeving, Tilburg, en komt ze via Factorium (en CMKT) op veel verschillende (basis)scholen, waar ze kinderen en leerkrachten kennis laat maken met het vak theater.

"Kinderen willen spelen, spelen is nodig, wat je leeftijd ook is. En veel meer dan jezelf en eventueel een speelmaatje heb je daar eigenlijk niet voor nodig, zo simpel kan het zijn. Bij een goede dramales komt er met weinig middelen veel energie vrij, leerlingen komen even los van hun vaste klasopstelling, er wordt lekker bewogen, gefantaseerd, gespeeld, gelachen, gefluisterd, gediscussieerd en samengewerkt. Er is chaos, maar ook orde. Er wordt op de juiste momenten gekeken en geluisterd naar elkaar. En zo kunnen de meest mooie, grappige en ontroerende spelmomenten ontstaan."

Anke werkt het liefst op maat. Altijd vanuit de vraag van de school, zonder het kunst-/theaterdoel uit het oog te verliezen. Ze verzorgde de afgelopen jaren op veel verschillende scholen in Tilburg en omstreken uiteenlopende theaterlessen(reeksen). Ze is actief binnen CMKT en ontwikkelde bij b.s. De Cocon een dramaleerlijn gecombineerd met taaldoelen. Bij b.s. De Fonkel ontwikkelt zij dramalessen vanuit de leesmethode Close Reading. Daarnaast coacht ze leerkrachten.

Buiten Factorium kun je Anke tegenkomen bij het Koning Willem II College en Fontys Hogeschool voor de kunsten in Tilburg, maar ook als zelfstandig theatermaker en zangeres binnen verschillende bezettingen waarbij ze zich veel richt op jeugdtheater. Met Tilburgs muziektheatercollectief Muzikaal Gebroed heeft ze onlangs een kinderliedjesalbum uitgebracht: 'Geluk zit in je staart!'. 

Foto: Sofie van Esch

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief