Renske Kroondijk over zes jaar MAF

22 juli 2022
Renske Kroondijk over zes jaar MAF
Categorie: Factorium, MusicAllFactory

Renske Kroondijk startte zes jaar geleden met de MusicAllFactory. Samen met ons blikt ze terug op de afgelopen jaren.

"In 2016, zes jaar geleden, startte mijn MAF-avontuur. Waarschijnlijk ben ik een van de gelukkige mensen die het langst op de MAF heeft mogen zitten, met de zes aaneengesloten jaren die ik hier heb mogen doorbrengen. Ik kwam behoorlijk bleu binnen; waar anderen al sinds hun kindertijd in musicals speelden, zangles hadden of zelfs al hele opleidingen en banen in de muziek of de kunsten hadden, kwam ik binnen als ‘laatbloeier’ van 23 die slechts een basiscursus musical had gevolgd. Doodsbang was ik om voor andere mensen te zingen of spelen, maar ik was ambitieus, gedreven en bereid om hard te werken. De docenten zagen die potentie in mij, en in al mijn jaren op de MAF zijn ze die blijven zien en hebben ze me enorm gestimuleerd om ook in mezelf te gaan geloven, zelfs als het even tegenzat. Uiteindelijk veranderde de relatie met de docenten dan ook van een verlegen leerling/ervaren docent-relatie naar een partnerschap tussen gelijkgestemden die samen werkten aan een gemeenschappelijk doel."

Dankbaar

"Ik ben enorm dankbaar voor de tijd die ik op de MAF heb mogen doorbrengen. Het was voor mij een veilige haven om zowel creatief als persoonlijk te kunnen experimenteren en te ontdekken wie ik ben en wil zijn. Ik kan wel stellen dat ik echt ben opgegroeid en mezelf heb ontdekt op de MAF, en dat ik niet de persoon zou zijn die ik nu ben als ik deze stap nooit had gezet. Het heeft me zoveel moois gebracht, en ik heb er vriendschappen voor het leven mogen sluiten."

"Daarnaast vond ik het super fijn hoe de opleiding me altijd kaders en richting gaf. Omdat ik echt nog zoekende was naar wie ik was en wat ik wilde, was de structuur die de MAF bood ontzettend fijn. In elk leerjaar had je specifieke doelen en presentatiemomenten om naartoe te werken: in je eerste en tweede jaar het concert, in het derde jaar de tekstpresentatie en in het vierde jaar de showcase. Daarna werkte je natuurlijk met z’n allen aan de eindvoorstelling, wat altijd het hoogtepunt van het jaar was. En zelfs in de zomer had je een concreet doel, namelijk je auditie voor het volgende jaar."

Even wennen

"Het klaar zijn met de MAF is echt even wennen en een grote schakel om te maken. Ik denk dat ik het, wanneer in oktober de lessen weer gaan beginnen zonder mij, wel even moeilijk ga krijgen met mijn FOMO. Na zoveel jaar is het vreemd om te bedenken dat er straks weer een heel MAF-jaar plaats gaat vinden, maar dat ik daar niet meer bijhoor."

"Het is lastig om afscheid te nemen van de plek die je gevormd heeft, maar het is ook noodzakelijk om jezelf met regelmaat weer in het onbekende te storten. Kunstenaar vinden op een gegeven moment weinig inspiratie en ontwikkeling meer in de comfortzone. Je moet je grenzen verleggen, nieuwe invalshoeken bekijken, andere paden bewandelen."

Het is lastig om afscheid te nemen van de plek die je gevormd heeft, maar het is ook noodzakelijk om jezelf met regelmaat weer in het onbekende te storten.

"Maar wat ik het meest ga missen aan de MAF zijn de mensen. Lessen kun je natuurlijk overal volgen, maar wat de MAF zo bijzonder maakt is de liefde en de toewijding die de mensen erin stoppen. Dit geldt niet alleen voor de docenten, maar ook voor de studenten. En hoewel ik veel mensen ook na de MAF nog gewoon zal blijven zien, zal het wennen zijn dat dit niet meer structureel elke week is. Want wat was het genieten om elke week datgene te doen waar je het gelukkigst van wordt, met mensen die daar precies hetzelfde over denken en docenten die je blijven stimuleren met oneindige positiviteit en veerkracht."

De toekomst

"Wat de toekomst me post-MAF precies gaat brengen weet ik nog niet, en het is voor mij juist goed om iets even niet te weten en uitgestippeld te hebben. Ik weet wel dat ik me met volle overgave in nieuwe projecten en lessen wil storten; uitgeleerd ben ik namelijk zeker niet. Ik wil me gaan richten op makerschap, schrijven en het verder verkennen van mijn stem en mijn mogelijkheden binnen verschillende genres. Hiervoor zal ik ook zeker nog in de buurt van het Factorium te vinden zijn, dus een definitief afscheid is het voorlopig nog niet!"

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief