Gevolgen voorgenomen bezuinigingen Goirle

11 mei 2019
Gevolgen voorgenomen bezuinigingen Goirle
Categorie: Actingfactory, Classicfactory, Dancefactory, Factorium, Musicalfactory, Popfactory, Specialfactory, Urbanhouse

Zoals je wellicht via de media hebt vernomen, krijgt de gemeente Goirle te maken met een fikse bezuiniging. Er is een gat in de begroting van de voorjaarsnota van 2,5 miljoen euro en om dit te dichten stelt het college van B & W een aantal maatregelen voor. Een van die maatregelen is om de subsidie voor Factorium volledig af te bouwen. Op 21 mei komt het voorstel op tafel bij de gemeenteraad.

Factorium is in Goirle zo verankerd in het hele maatschappelijk en cultureel leven, dat dit voorgenomen besluit een enorme slag zal toebrengen aan allerlei organisaties. Daarnaast is Factorium van grote zo niet onmisbare waarde als het gaat om betekenis geven aan cultuur in de Goirlese samenleving.

De muziekschool Factorium bestaat al lang niet meer. Het is Factorium Podiumkunsten.

Het cultuurbedrijf is een bedrijf met diverse pijlers, uiteraard muziekonderwijs voor jong & oud, maar veel belangrijker: de dragende kracht achter cultuureducatie vanuit een speciaal voor Goirle ontwikkeld model waarover velen met veel lof spreken.

In dit model wordt de verbinding gelegd tussen alle verschillende cultuurprogramma’s op school en de kunstbeoefening in de vrije tijd. Elke school werkt hierin vanuit zijn eigen ambitie. Uitgaande van doorgaande leerlijnen in cultuureducatie op school, maakt ieder kind kennis met kunst en cultuur en kan zich daar, na schooltijd, bij de culturele verenigingen in het dorp verder in verdiepen. Alle Goirlese basisscholen nemen deel aan dit traject. Partners zijn bijvoorbeeld Bibliotheek Midden Brabant Goirle en CC Jan van Besouw, maar bijvoorbeeld ook de Koninklijke Harmonie Oefening en Uitspanning en diverse beeldende vakdocenten. Het model is ontwikkeld door Factorium Podiumkunsten en staat op het punt om verder geïmplementeerd te worden.  Met het niet meer subsidiëren van Factorium wordt juist dit, voor de Goirlese cultuur cruciale fundament, om zeep geholpen. 

We hebben het dan nog niet over de bijdrage die Factorium levert aan alle evenementen in het dorp, of dat nou Moonlight shopping is, Lintjesregen, Gools Goud enzovoort. En het cultuuraanbod bij Thebe Elisabeth; een flinke bijdrage om Goirle een dementievriendelijk dorp te laten zijn.

In feite een complete culturele infrastructuur, variërend van voorschoolse educatie tot cursussen, muziek, dans en theater, nauwe samenwerking met CC Jan van Besouw, de bibliotheek, harmonie, onderwijs, zorg enzovoort.

Het verdwijnt allemaal indien de Goirlese raad dit voorstel aanneemt.

Een voorbeeld uit de nabije omgeving (Oisterwijk) waarbij een soortgelijke bezuinigingsoperatie heeft plaatsgevonden, wordt genoemd als bewijs dat er ook zonder subsidie cultuuronderwijs mogelijk is. De situatie in deze gemeente is ‘opgelost’ met ZZP'ers (laagbetaald en veelal studenten van het conservatorium) en een uiterst beperkt aanbod. Er is geen samenhangend programma met doorlopende leerlijnen voor de basisscholen. Er is geen integrale, projectmatige aanpak.

Natuurlijk kan een dorp zonder opleidingen voor podiumkunsten, het kan ook zonder bakker, slager, zonder zwembad, bank of basisschool. Maar of daarmee de leefbaarheid wordt vergroot is nog maar de vraag. En laat dit nou net de belangrijkste taak zijn van het gemeentelijk apparaat. Tot slot: investeren in cultuur is investeren in jeugdzorg en niet minder in Maatschappelijke Ondersteuning.


Jouw mening & steun

Alle steun is welkom. We hebben begrip voor de fikse bezuinigingsoperatie die de gemeente voor haar kiezen krijgt. Maar willen maar al te graag duidelijk maken dat de bezuiniging niet alleen muziekonderwijs treft maar de hele Goirlese samenleving. 

Wat kun je doen?

  1. Onderteken de petitie: klik hier. Ondertekenen kan in de rechter kantlijn.
  2. Print deze poster (A3 formaat / A4 formaat) uit en hang deze voor een raam aan de straatzijde. De posters zijn ook verkrijgbaar bij de balie van CC Jan van Besouw.
  3. Kom 21 mei a.s. naar het voorplein bij het gemeentehuis in Goirle voorafgaand aan de raadsvergadering (19.00 uur) met je muziekinstrument, toeters, bellen.
  4. Volg ons op social media  (Facebook - Instagram - LinkedIn) en deel de berichtgeving over dit onderwerp. Het bereikt dan een netwerk van mensen dat mogelijk ook betrokken is.
  5. Spread the word! 
Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief