Betoverd in de Classic Express. Terugblik!

20 mei 2022
Categorie: Onderwijs

Fotocollage-Classic-Express.png

Kun je viool spelen zonder strijkstok? Waar denk je aan bij opzwepende gitaarmuziek? En wie speelt er zelf een instrument? Deze vragen werden gesteld aan honderden basisschoolleerlingen uit diverse Tilburgse wijken. Zij kwamen in april 2022 in aanraking met klassieke muziek in de Classic Express, de kleinste rijdende concertzaal van Europa. Een bijzonder cadeau van Concertzaal Tilburg omdat zij dit jaar 25 jaar bestaan.

Ademloos luistert groep 5/6 van basisschool de Fonkel naar Viktor Koning op de gitaar. Na een daverend applaus schieten de vingers in de lucht: Emre wil vertellen waar hij aan dacht tijdens het luisteren van de muziek en Fleur wil graag weten of Viktor ook ukelele kan spelen.

Op een interactieve manier doken de leerlingen in de wonderlijke wereld van de klassieke muziek. Ze genoten live van zorgvuldig geselecteerde en toegankelijke muziek gespeeld door jonge prijswinnaars van het Prinses Christina Concours. Het mes snijdt aan twee kanten. De muzikanten doen podiumervaring op voor een enthousiast publiek en de leerlingen krijgen een onvergetelijk concert in hun eigen wijk. Daarnaast leerden ze verschillende instrumenten kennen en was er ruimte voor vragen. 

De Classic Express stond onder meer in Tilburg Zuid en Noord, de Reeshof en in Udenhout. Overdag bezochten basisschoolleerlingen de concerten en in de avond waren wijkbewoners welkom.

De concertbezoeken voor de scholen werden door de cultuurcoaches in de wijk geregeld i.s.m. Gwen Sengers van Concertzaal Tilburg.
In Tilburg Noord is Curtley Mooring de cultuurcoach, in de Reeshof Nina Ruge en Marika Taborsky en voor Zuid, Daphne Snelaars. Zij ging nog een stapje verder en ontwikkelde samen met Factorium Cultuurmakers een muzikaal aanbod na afloop van het concert. Als kers op de taart kregen alle kinderen daar nog een muziekworkshop in de klas en voor de enthousiastelingen was er nog de mogelijkheid om zich daarna in te schijven voor een verdiepend naschools muzikaal aanbod. Tijdens dit naschools aanbod stond iedere week een ander instrument centraal en reken maar dat er veel muzikale talenten naar boven kwamen!

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief