In het theater met Pia Douwes

15 april 2021
In het theater met Pia Douwes
Categorie: Factorium, MusicAllFactory

Afgelopen vrijdag 9 april werden onze vierdejaars MusicAllFactory studenten getrakteerd op een masterclass van niemand minder dan de welbekende musicalactrice en meervoudig award winnares: Pia Douwes.

Tijdens deze bijzondere dag werkten de talenten om beurten, individueel aan de liedinterpretatie van een stuk dat ze zelf gekozen hadden. Samen met Pia, gingen zij op zoek naar diepgang en de finishing touch van hun stukken. Ze werden hierbij live aan de piano begeleid door Tom Dicke.

“Zo jij durft.”

De tribune leek wel een soort spiegelbeeld van het podium tijdens de masterclass. De  studenten en docenten voelden en leefden intens mee met de performance die werd gegeven op het podium. Als er mogelijk een gedurfde keuze werd gemaakt, lazen de reacties op de gezichten in het publiek: doet ze het? Durft ze het? Ja! JA! Alsof er een voetbalster met de bal over het veld heen rende en scoorde, begeleidden de medestudenten en docenten de performers als verslaggevers die elke stap van haar beschrijven in hun mimiek.

In één van de nummers werd er gewerkt naar een vrij letterlijke climax. De zaal climaxte hard mee. Ontlading. Gebeurde er iets grappigs: de zaal ligt plat. Er is zoveel steun voor elkaar en begrip voor wat iedereen doet. Zoveel passie. Het lijkt wel alsof de gunfactor voor elkaar in het leidingwater heeft gezeten; geen ellebogenwerk bij de MAF. Een veilige plek om te experimenteren en dat werd dan ook gedaan. De twee camera’s die op de gezichten stonden gericht, weerhielden de talenten niet van zichzelf figuurlijk bloot durven geven.

Factorium_WorkshopPiaDouwes_hires-WilliamvanderVoort-47.jpg

“Het is als karakter de kunst om het elke keer weer opnieuw te ontdekken.”

Er heerst rust en vertrouwen rondom Pia, maar ook een soort schaamteloos enthousiasme. “Zo jij durft.”, zei ze na de performance van Eveline Sand. Na elke performance wordt er gevraagd naar reacties en complimenten uit het publiek. Tijdens de nummers geeft Pia instructies welke direct worden opgepakt door de studenten. Ze creëert als het ware een ruimte waarin de talenten zich vrij voelen om mee te bewegen met haar aanwijzingen. Pia trekt de interpretatie door in de timing en frasering van de nummers, waardoor teksten nog meer tot leven komen. “Het is als karakter de kunst om het elke keer weer opnieuw te ontdekken.”, vertelde Pia tijdens de vragenronde. Studente Chris Hillen ondervond dit zelf tijdens haar performance in de masterclass en werd opnieuw geroerd door het nummer dat ze van binnen en buiten had gestudeerd.

“Het podium is mijn rivier. Daar mag ik stromen.”

Aan het einde van de masterclass is het stil in de zaal. De hoofden vol informatie en inspiratie. Docent André van Hest vraagt nog waar Pia de kracht vandaan haalt om ergens boven te staan. Hiermee werd gedoeld op haar zelfverzekerdheid. Wanneer Pia antwoord dat ze zelf heel onzeker is, vallen alle onderkaken op de grond. Pia voegt hieraan toe: “Het podium is mijn rivier. Daar mag ik stromen. Daar mag ik los en vertellen. Daarna mogen mensen er wat van vinden, maar dat moment – dat podium – dat is van mij.”

Met een hard applaus, woorden van dankbaarheid en een bos bloemen voor Pia, werd deze mooie dag afgesloten.

Tekst: Naomi Bimbergen

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief