André van Hest in beoordelingcommissie M-Lab

6 december 2019
André van Hest in beoordelingcommissie M-Lab
Categorie: Urbanhouse

TERUGBLIK M-Lab Pitch | 2 december 2019
Vijf totaal verschillende musical-plannen
 
Er was een voelbare spanning op maandagavond 2 december in De Meervaart Amsterdam. Op deze avond werden 5 musical-plannen gepresenteerd. De M-Lab Pitch, in ere hersteld.
Doel was, om te onderzoeken welk plan het 'verdient' om uitgewerkt te worden tot een complete voorstelling. De vijf titels zijn: 'Gebroeders' (Arnoud Breitbarth; naar Ted van Lieshout), 'Alleen met jou' (Pieter Buis), 'De Karamazovs' (Justin van Kampen, Michiel Augustijn; naar Dostojevski), 'Twentysomething' (Pitt de Grooth, Edwin Paarlberg, Jurrie van Druten) en 'The Vote of Holland' (Geert Docter, David Averiat).
Er was veel werk in de presentaties gestoken. In één geval was er zelfs een mini-versie van de complete musical in twintig minuten samengevat. En in één geval waren er 15 personen op het toneel (acteurs en musici) om een indruk te geven van de plannen. Veel bewondering voor de makers, maar ook grote dank aan alle castleden en musici, in totaal zo'n vijftig personen!
Bij het publiek ontstond onmiddellijk weer wat we zouden willen noemen 'het M-Lab-gevoel': er werd geconcentreerd geluisterd en er was veel bewondering voor al het nieuwe werk dat gepresenteerd werd.

De vijf deskundigen die de pitches hebben beoordeeld, zijn Fred Boot (producent 'Soldaat van Oranje', ook voorzitter Raad van Toezicht M-Lab), André van Hest (Factorium, Tilburg), Christiaan Mooij (De Meervaart, Amsterdam), Paul Eenens (dramaturg, regisseur) en Daniël Cohen (schrijver, regisseur). 

Zoals artistiek leider Koen van Dijk het bij aanvang toelichtte: 'Dit is geen wedstrijd. Zeker geen wedstrijd waarbij het publiek beslist. Maar het publiek beïnvloedt de jury wél door een reactie, een applaus of door een moment van ontroering. Dit is ook geen wedstrijd met maar één winnaar. Misschien gaan er verschillende projecten het vervolgtraject in. Dat hangt af van het oordeel van deze vakjury.'

Terug

Gerelateerde artikelen

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief