Nele Vandeneede

9 oktober 2022
Nele Vandeneede
Categorie: Danshuis, Factorium

"Enthousiast, nieuwsgierig, creatief, energiek en een tikkeltje eigenwijs. Spontaan, leergierig, ondernemend, inspirerend en heel ambitieus." Dat is Nele.

Nele rondde in juni 2015 haar opleiding Docent Dans cum laude af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. De jaren nadien werkte zij op projectbasis als dansdocent, dansmaker en danser bij verschillende dansgezelschappen en vanuit haar eigen onderneming, op nationale en internationale basis en met uiteenlopende (kwetsbare) doelgroepen van alle leeftijden en van beginnend tot professioneel niveau.

Vanaf 2015 was Nele eveneens te zien binnen Factorium. Zo werkte zij 6 jaar als freelance dansdocent moderne en hedendaagse dans en richtte zij als dansmaker haar eigen DansLab op, een productiegroep waarmee ze jaarlijks toewerkte naar minstens één artistiek werk.

Van 2020-2022 genoot Nele de Masteropleiding Crossover Creativity aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Middels deze studie verbreedde Nele haar visie en expertise op de inzet van kunst en creativiteit in andere domeinen en om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.

Kunst als motor

Sinds 2021 is Nele vast in dienst bij Factorium en richt zij haar pijlers daarom op kunst in het sociale domein. Binnen educatieve- en participatieve projecten ziet Nele kunst als de motor om de samenleving in beweging te brengen en mensen te verbinden met elkaar, zonder daarbij de artistieke waarde van een project uit het oog te verliezen. Een concreet project binnen Factorium waar Nele momenteel haar tanden in bijt is het faciliteren van een crossover samenwerking tussen koks en kunstenaars om zo op een innovatieve en speelse manier te werken aan gezond(er) eetgedrag bij wijkbewoners, door belevingsmomenten met eten te choreograferen.

Naast haar werkzaamheden binnen Factorium Cultuurmakers is Nele als docent choreografie werkzaam op de Opstapcursus van de Fontys Dance Academy. Ook werkt Nele parttime voor de opleiding Kunst & Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als docent Ontwerpend Onderzoek en Internationalisering, waar ze studenten de taal leert spreken van de kunstenaar en hen vat leert krijgen op een creatief en artistiek maakproces. Tot slot is Nele gecertificeerd Food Designer en beheerst zij de basisvaardigheden als coach (Systemisch werk, NLP, Persoonlijk Leiderschap en Innerlijk Kindwerk).

Openheid en nieuwsgierigheid

Neles werkwijze kenmerkt zich door openheid en nieuwsgierigheid. Ze gebruikt kunst als medium om de ander te ontmoeten en om binnen te komen in diens leefwereld. In haar praktijk staat Nele niet voor een groep, maar in een groep. Ze zoekt naar de behoefte, de interesse en de kwaliteit van de ander, om elkaar te ontmoeten, daar waar iedereen vanuit zijn/haar/hen kracht kan werken. In het werken met verschillende (specifieke) doelgroepen neemt Nele iedere deelnemer serieus. Ze behandelt iedereen op een professionele manier. Ze neemt iedereen mee in het artistieke maaktraject en stelt daarbij zowel het proces alsook het eindresultaat hoog in het vaandel.

Nele is een beweger in hoofd, hart en lichaam. Het liefst deelt ze al die bewegingen met zoveel mogelijk mensen. Anderen kennen haar dan ook als een heel kleurrijk en openhartig persoon. Het is Nele haar missie om mensen fysiek en mentaal in beweging te brengen. Ze hoopt daarmee het verschil te maken voor iedereen die in contact komt met haar.

Danslessen

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief