Vervroegde muziekexamens voor muziekcursisten Lieve en Roza

9 juni 2023
Vervroegde muziekexamens voor muziekcursisten Lieve en Roza
Categorie: Factorium, Muziekhuis

Aankomende 10 juni is een belangrijke dag voor een aantal cursisten van ons Muziekhuis: de Muziekexamens worden afgenomen. Spannend! Enkel kwam deze dag voor twee van onze cursisten iets eerder dan verwacht…

Voor Lieve (piano, examen C) en Roza (accordeon, examen B) stonden hun examens afgelopen april al op de agenda. De reden voor de vervroegde examens? Een lange reis met een zeilboot met het gehele gezin! Zij aan zij namen de zusjes in april plaats op het podium van het Factorium Theater. Omringt door vrienden, familie en vakdocenten werden maar liefst 11 muziekstukken ten gehore gebracht. Als solisten, maar ook samenspelend met vader, moeder en hun muziekdocenten, gaven de twee een prachtig optreden. Ben je nieuwsgierig of dit voldoende was voor de cursisten om hun diploma’s vervroegd in ontvangst te nemen? Blijf dan lezen.

“Hoe ik begonnen ben met het spelen van de accordeon is eigenlijk best een leuk verhaal”, vertelt Roza enthousiast wanneer gevraagd wordt naar haar keuze voor het instrument. “Toen ik 6 jaar oud was en we bij mij overgrootopa op bezoek waren, ontdekten we een kleine accordeon op zolder die ik uit mocht proberen. En ik vond het gelijk enorm leuk!”. Ze wilde niet wachten tot groep 3 om accordeon te leren spelen. Een uitzondering voor de leeftijd werd gemaakt bij Factorium en vanaf dat punt kreeg ze les van docent Jeroen van Beers. Haar grote zus Lieve volgt haar op met haar keuze voor de piano: “Mijn moeder speelde piano, dat vond ik altijd enorm leuk klinken thuis.” Van jazz tot klassiek en van popmuziek tot Disney-liedjes, het liefste speelt ze alles. “Ik vind het muziekexamen wel spannend, maar omdat ik een gedeelte van het examen samen met mama op mag treden, vind ik het iets minder eng”. Ze had in totaal al twee jaar les van docent Gert Oude Sogtoen.

Het idee voor de bootreis van het gezin werd bedacht aan de eettafel. “We hebben aan onze dochters gevraagd wat ze nu nog heel graag zouden willen doen of beleven. Het antwoord: avontuur! Het idee ontstond om dit gevraagde avontuur op te zoeken door middel van een lange reis met een zeilboot. Speciaal voor deze gelegenheid hebben we een zeilboot aangeschaft en leren zeilen.”We varen eerst richting Portugal, waar we vervolgens kiezen of we via Gibraltar de Middellandse Zee opvaren of dat we naar de Canarische eilanden gaan varen." De landen die het hoogste aan het lijstje van Roza en Lieve staan? Griekenland, Frankrijk en Denemarken.

De muziekexamens
Op woensdagavond 12 april stroomde het podium van het Factorium Theater vol. Lieve, Roza, vader Wim, moeder Jessica en docenten Gert en Jeroen maakten zich klaar voor het optreden vol muzikaliteit, plezier en samenspel.

KIJK HIER DE COMPLETE VIDEO VAN DE MUZIEKEXAMENS

Inmiddels is het gezin al even op weg met hun zeilboot om het avontuur waar Roza en Lieve naar zochten, te vinden. Er is nog geen specifieke datum voor hun terugkomst bepaald. En het keyboard en accordeon? Die zijn natuurlijk gewoon mee op reis!

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief