Educatieve voorstelling Planeet Smaak groot succes!

18 juli 2023
Educatieve voorstelling Planeet Smaak groot succes!
Foto: Thuur Kurvers
Categorie: Danshuis, Factorium

Een broccoliboom, een hete chili rap en een gesmolten kaasduet vulden maandag 19 juni het toneel in de gymzaal van Basisschool Koningshaven. Choreograaf en projectregisseur Nele Vandeneede: “Het is op deze manier dat je gezonde voeding écht aantrekkelijk maakt bij kinderen, door te spelen. Met spel treed je in een magische wereld die doet verwonderen en nieuwsgierig maakt. Dat is de start van uitproberen, proeven en nieuwe dingen leren.”.

Na een try-out bij Factorium met cursisten van Factorium was het 19 juni zover. Van maandag 19 t/m vrijdag 23 juni vond de projectweek ‘Planeet Smaak’ plaats op Basisschool Koningshaven in Tilburg, met onder andere het Danshuis van Factorium Cultuurmakers als trots partner. Alle 120 leerlingen en hun leerkrachten namen deel aan deze projectweek met als doel op een creatieve, kunstzinnige manier geprikkeld te worden voor gezonde voeding.

De projectweek startte met de educatieve voorstelling Planeet Smaak waarin een danser, kok en violist de kinderen meevoerden door de wondere wereld van smaken en gezonde producten. Op muzikale en dansante wijze creëerden de spelers een groentepizza en interacteerden ze met de kinderen en laten hen verschillende smaken proeven en ervaren. Aansluitend op deze voorstellingsdag gingen de leerkrachten en kinderen samen aan de slag met het onderzoeken van verschillende smaken en eetculturen, waarbij ze toewerkten naar een smaakmarkt voor de school en de ouders. De smaakmarkt, welke druk bezocht werd op dag vijf, liet een variëteit zien aan creatieve uitwerkingen en culturele gewoontes. Zo leerden de kinderen tzatziki klaarmaken door alle ingrediënten bewust te leren proeven.

Middels deze projectweek maakte Basisschool Koningshaven een nieuwe stap als Gezonde School in het aanbieden van voedseleducatie. “Het starten van de projectweek met de voorstelling was de perfecte introductie. Ik vond het schitterend om te zien dat collegae binnen de gegeven kunstthema’s, het land en de smaak de kinderen de vrijheid gaven om zelf een onderwerp verder te onderzoeken. Aan de stralende snoetjes van de kinderen zag ik dat ze zelf heel betrokken waren bij het onderwerp van hun keuze en dat ze deze nieuwe kennis graag met anderen deelden tijdens de smaakmarkt.”, aldus Angèle Spijkers, leerkracht Basisschool Koningshaven.

De projectweek kreeg veel enthousiaste reacties van ouders, kinderen en leerkrachten en smaakt aldus naar meer.

Planeet Smaak stond onder leiding van choreograaf en projectregisseur Nele Vandeneede. Andere betrokken partners in dit project waren de Factorium Cultuurmakers, de Gemeente Tilburg, JOGG en de GGD Hart voor Brabant.

MEER INFORMATIE OVER PLANEET SMAAK

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief