Opening buurtmuseum in Tilburg-West

9 juli 2021
Opening buurtmuseum in Tilburg-West
Categorie: Onderwijs

Kinderkunst tovert de buurt om tot museum en zorgt voor ontmoetingen tussen bewoners

Wat: Expositie buurtcultuur- en kunsteducatieproject ‘De buurt als museum’
Waar: Tilburg-West
Door: Beeldend kunstenaar Inge Koenen, Cultuurcoach Miriam Albers, Stichting
Move, basisscholen Tilburg-West, Stichting Stoute Schoenen, Kunstlab
Wanneer: Expositie 2-23 juli 2021

De wijk Het Zand in Tilburg-West is van 2 tot 23 juli omgetoverd tot een echt buurtmuseum. Achter de ramen van buurtbewoners staan schilderijen tentoongesteld en ook bij broedplaats WIJ West is een expositie. De schilderijen zijn gemaakt door basisschoolleerlingen en senioren uit de wijk in het kader van buurtcultuurproject ‘De buurt als museum’. Met dit project, ondersteund door Art-fact, ontwikkelen kinderen en ouderen hun creatief talent, wordt de buurt opgefleurd en ontstaan er nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners, jong en oud.

Wandel door de wijk en geniet van kunst
Op vrijdag 2 juli werd het buurtmuseum officieel geopend door leerlingen van basisscholen Hubertus, Jeanne d’Arc en Auris Florant en oudere buurtbewoners. Met een echte rode loper, een grote schaar om het lint door te knippen en veel applaus, was het een feestelijk hoogtepunt waar de jonge en oudere kunstenaars de afgelopen weken naartoe hadden gewerkt. De schilderijen staan tot 23 juli te pronken in de ramen van buurtbewoners in Het Zand en bij WIJ West. Bezoekers kunnen aan de hand van een routekaartje een wandeling door de wijk maken en genieten van kunst. Download hier je kaartje.

Geïnspireerd door verhalen uit de buurt
Half april is beeldend kunstenaar Inge Koenen op basisscholen Hubertus, Jeanne d’Arc en Auris Florant in Het Zand in Tilburg-West van start gegaan met haar project ‘De buurt als museum’. Samen met de leerlingen is ze bij buurtbewoners op bezoek geweest om bijzondere voorwerpen en de daarbij behorende verhalen op te halen. Geïnspireerd op een voorwerp en een buurtverhaal hebben alle kinderen een schilderij gemaakt. De buurtbewoners exposeren nu de schilderijen drie weken lang in hun raam, zodat ze voor iedereen zichtbaar zijn en er in één klap een echt buurtmuseum ontstaat. Inge kreeg bij haar project hulp van cultuurcoach Miriam Alders en studenten van Stichting Move en het hele project wordt ondersteund door Art-fact: intermediair, platform en cultuurfonds voor kunst in de vrije tijd in Tilburg.

"Zou het niet mooi zijn als kinderen uit Tilburg-West door kunstbeoefening een actieve bijdrage kunnen leveren aan nieuwe ontmoetingen in hun eigen buurt?’’
– Inge Koenen

Kinderen én senioren
Behalve de kinderen zijn ook ouderen in Tilburg-West creatief aan de slag gegaan. Stichting Stoute Schoenen organiseerde workshops schilderen & collage waarin senioren een schilderij maakten aan de hand van een geliefd voorwerp, een Objet d’amour. De workshops zorgden voor nieuwe sociale contacten en gaven de ouderen een nieuwe, creatieve uitdaging. De kunstwerken die tijdens de workshops gemaakt zijn, worden in juli geëxposeerd in broedplaats Wij West en zijn onderdeel van het buurtmuseum.

Kunsteducatie en buurtbetrokkenheid
Het doel van ‘De buurt als museum’ is om kinderen en ouderen de kans te geven hun creatieve en artistieke talent te ontwikkelen waardoor hun identiteit en weerbaarheid versterkt wordt. Daarnaast wil ‘De buurt als museum’ de buurtbetrokkenheid vergroten. Het ophalen van de voorwerpen, de workshops voor ouderen en de expositie van de kunstwerken zorgen voor ontmoetingen tussen bewoners van alle leeftijden en met verschillende achtergronden. Door bewoners op deze manier door middel van kunst en cultuur met elkaar in contact te brengen, ontstaat er meer zorg en betrokkenheid bij de buurt en bij elkaar.

Vervolgprogramma
Het buurtmuseum krijgt ook een vervolg in Tilburg-West. Vanaf het najaar kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar in kinderkunstatelier ‘Maak het mee in West’ op ontdekking gaan naar hun eigen creativiteit. Er worden workshops gegeven door professionele kunstenaars van Kunstlab dat vanaf 2021 met een eigen atelier in de wijk zit. Hier kunnen kinderen zich met naschoolse activiteiten verder ontplooien in een creatieve omgeving in hun eigen wijk.

Ondersteuning
‘De buurt als museum’ wordt ondersteund door Art-fact: intermediair, platform en cultuurfonds voor kunst in de vrije tijd in Tilburg, en CiST: Cultuur in School Tilburg. Het project wordt gemaakt in samenwerking met de basisscholen in Tilburg-West, cultuurcoach Miriam Alders, Stichting Stoute Schoenen, Stichting Move en Kunstlab, en wordt mede mogelijk gemaakt door ContourdeTwern, Tiwos, broedplaats WIJwest en vrijwilligers uit de buurt.

Volg het project
Je kunt alle activiteiten van ‘De buurt als museum’ in Tilburg-West volgen op de website. Maar ook op Facebook en Instagram delen we regelmatig nieuws, foto's en updates over het project.

Bekijk hier de plattegrond.

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief