Boekpresentatie & Concert '3 Mythen' - Annette en Gabriele Paulsen

2 oktober 2022, 15:00 uur
gratis
Boekpresentatie & Concert  '3 Mythen' - Annette en Gabriele Paulsen
#Factorium#Muziekhuis
Locatie: Factorium Theater, Koningsplein 11a, 5038 WG, Tilburg

Concert en presentatie van het boek: “3 Mythen”

Associaties over water en zijn krachten

Op zondag 2 oktober vindt het concert en boekpresentatie plaats van '3 Mythen'. Kunstenares Annette Paulsen werkte hiervoor samen met componiste en pianiste Gabriele Paulsen.  Het boek is handgedrukt en natuurlijk gesigneerd en wel te koop deze middag. 

Alles vindt plaats in samenwerking met docenten en studenten van Factorium, die met de composities meespelen en ook ander werk ten gehore zullen brengen dat aansluit op het thema 'Water'. Zowel de composities als het boek beleven deze middg hun première.

Artiesten
Gabriele Paulsen (compositie), Annette Paulsen (beeld) en optredens van o.a. Cobi Bol (percussie), Alfonso González Martínez (piano), Mimi Akkermans (dwarsfluit) & Michiel de Voogd (zang).

Bijzondere samenwerking
Gabriele Paulsen (componiste/pianiste) en Annette Paulsen (kunstenares/boekvormgeefster) werken beide in hun eigen disciplines al geruime tijd rond het thema water in al zijn facetten. Bovendien ervaren ze elkaars werk al jarenlang als belangrijke inspiratiebron, dus het mag dan ook geen wonder heten dat ze hun krachten hebben gebundeld in een gezamenlijk project. Ze kozen drie verhalen waarin water centraal staat als uitgangspunt voor hun samenwerking.

3 mythen

• Undine: De waternimf Undine dient al honderden jaren als inspiratiebron voor kunstenaars. Ze belichaamt het element water en betoverd met haar gezang.

• Kleine Brise: In de roman van de Duitse schrijver Hans Leip staat klein briesje niet voor een aangenaam lichte wind, maar is het de heimelijke bijnaam voor een ongewoon meisje. Dit liefdesverhaal zeilt tussen Hamburg en Oevelgöne. Het gaat over verlangen en reislust in de lentezon, onderbroken door regenbuien, windvlagen en smokkeltransacties.

• Kelpies: In de Keltische mythologie wordt deze Schotse watergeest beschreven als een krachtig paard. Zijn uiterlijk veranderd van magische aantrekkingskracht in dodelijke dreiging. Het verhaal wordt gekenmerkt door mysterie, verleiding en gevaar.

thumbnail_3-mythen-studies.jpg

Stijlen
Gabriele heeft, in de voor haar typerende stijl van experimenteel klassiek met invloeden uit de jazz, deze oude verhalen omgezet in drie composities die de luisteraar meevoeren op de stroming van de vertellingen. Soms liefelijk kabbelend dan weer als door een storm gegrepen, waarbij de aanzwellende noten zich vermengen tot kolkende massa's tot ze uiteenslaan als het schuim van onstuimige golven.

Annette heeft in het prachtig handgedrukt en hand gebonden boek, de door Gabriele handgeschreven partituren, met vrije grafiek samengebracht. In dit grafische kunstwerk combineert Annette hoog- en zeefdruk om haar interpretatie te geven van de drie mythen. Kleuren en vormen vloeien, overlappen en mengen. Helder, transparant, rustig, grillig, donker en gevaarlijk zoals het water uit de verhalen.

Dit boek verbindt de bladmuziek en vrije grafiek in een tactiel object. De partituur krijgt door de beeldende vorm een “tastbaar jasje”. Het boek-object conserveert als het ware het live-moment en strekt daarmee het tijdkader waarin de muziekbeleving voor het publiek zichtbaar blijft, het ervaringsmoment blijft bestaan.

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief