Switch2Move, niet zomaar een dansles

3 november 2021
Switch2Move, niet zomaar een dansles
Categorie: Danshuis, Factorium, Specialfactory

Op donderdagochtend 28 oktober gaf Andrew Greenwood een van zijn Switch2Move danslessen. Dit bewegingsprogramma is bedoeld voor mensen die te kampen met onder andere Parkinson. Deze danslessen ondersteunen hun fysieke en mentale gezondheid en vertraagt de ontwikkeling van de ziekte. 

Deze les was net even iets anders dan de dansers normaal gewend zijn. Een groep Italiaanse entertainers uit Brindisi mochten deze les namelijk bijwonen. Deze groep bestaat uit artiesten en maatschappelijk werkers die door middel van community arts zoals dans, circus en muziek mensen willen helpen. Zo hebben zij sociale projecten met gevangenen, vluchtelingen, jongeren en school dropouts. Door middel van kunst willen zij een community voor deze mensen vormen. Andrew zal deze entertainers de aankomende dagen meer leren over hoe zij dans nog beter kunnen inzetten bij hun werk. 

Andrew’s groep bestaat uit speciale dansers. Hij vertelde aan de Italiaanse entertainers dat zij geen medelijden willen. Zij willen dansen zonder gezien te worden als een groep kwetsbare mensen. Alle dansers namen plaats op een stoel en de les ging van start. In de dansles zat een duidelijke opbouw. Eerst een warming-up, daarna werden de danspassen steeds ingewikkelder en uiteindelijk namen de dansers, die dit wilden en konden, plaats achter hun stoel om staand verder te dansen. Het is te zien aan Andrew dat hij enorm geniet van dansles geven. Hij besteedt veel aandacht aan zijn dansers. Zo vraagt hij bijvoorbeeld vaker of het nog gaat en geeft hij bij bepaalde danspassen aan dat sommige dansers hierbij moeten letten op hun schouder of knie. Andrew heeft zich jaren als internationaal balletmeester ingezet om het fysieke en mentale welzijn van professionele dansers te ondersteunen. Dit is dan ook zeker terug te zien in hoe gepassioneerd hij les geeft. 

Natuurlijk moest er indruk worden gemaakt op de Italiaanse artiesten. Andrew vroeg aan de groep: "Dancers, are you ready to show our Italian friends some Dutch cappuccino?" Waarna de gehele groep een dansmove liet zien die volledig om balans en evenwicht draait. De groep is zeer fanatiek en het is duidelijk te zien dat zij van dansen genieten. Na een uurtje kwam er een einde aan de les. En ondanks dat de dansles vooral Italiaanse invloeden had, werd er als laatste gedanst op ‘Tulpen uit Amsterdam’ waarbij iedereen uit volle borts meezong.

Na de les hadden de Italiaanse entertainers nog een aantal vragen voor de dansers. Zo werd er bijvoorbeeld gevraagd welk gevoel de dansers hadden aan het einde van een les? “Vrijheid” werd er geantwoord.

De combinatie van dans en muziek draagt enorm bij aan fysieke en mentale gezondheidheid. Binnen deze dansgroep wordt je niet gezien als iemand met een handicap of beperking. Het gaat om samen zijn. Iedereen is gelijk aan elkaar en op hetzelfde niveau. 

Check de video hieronder om een sfeerimpressie van de Switch2Move dansles te krijgen.

Tekst: Beau Logister

Terug

Houd me op de hoogte!

Schrijf je in voor de Factorium nieuwsbrief